Sa nekim ostacima hrane treba biti posebno oprezan, jer vam mogu naškoditi.

Pečeno crveno meso

Pečenu svinjetinu, teletinu ili jagnjetinu mnogi obožavaju da jedu svježe ispečenu, ali i hladnu i tako bi trebalo i da ostane. Naime, pečeno crveno meso nikako ne bi smjeli ponovno peći, ni kuhati, jer tokom termičke obrade ono mijenja strukturu koja nikako ne paše našem tijelu.

Tokom dvostruke pripreme mesa, mijenja se sastav proteina koji organizam ne može ili vrlo teško probavlja i zbog toga može da postane toksično i da izazove probavne tegobe.

Živina

Pileće ili ćureće meso jedna je od namirnica koju najčešće jedemo. Iako vrlo često uživamo u ostacima pečenog ili kuhaog živinskog mesa od ručka, ovakvo meso trebalo bi da jedemo isključivo hladno, bez ikakve dodatne pripreme, čak i ako se ono nalazi na pizzi ili u sendviču.

Ruheč je o hemijskim reakcijama koje se događaju u mesu ako se ono priprema dva puta. “Reciklirani” ručak tako može da izazove brojne želudačne i cruhevne tegobe.

Supa

Supa je mnogima pravo osvježenje i nezaobilazni dio porodičnog ručka i/ili večere. Iako ovu ukusnu tečnost naše tijelo obožava, dobro pazite ako planirate da je spremite za kasnije i poslužite drugi ili treći dan, jer ona može da izazove brojne zdravstvene tegobe.

Naime, već spomenuto meso iz supe ne smijete podgrijavati zajedno s supom, a to važi i za povrće iz supe, posebno celer. Dakle, ako planirate da spremate supu i sljedeći dan, procijedite je da ostane bistra i odložite u frižider, a ako želite da je poslužite neki drugi dan, sipajte je u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂