Iako su čajevi vrlo često smatrani za zdrav i okrijepljujući napitak, kada su djeca u pitanju, moramo obratiti pažnju koji su čajevi pogodni i blagodetni za vaše dijete, a koje treba izbjegavati i sačekati da dijete malo poraste.

Pored vrste čaja, da bi njegov kvalitet, ali i njegovi benefiti bili najizraženiji, jako je važno znati u kom obliku se čaj kupuje, ali i kako i gdje se skladišti, ali i kako se servira.

Zašto su čajevi dobri?

Pored toga što različite biljke imaju određenu korist za različite sisteme organa, čajevi mogu biti zdrava zamjena za različite sokove, šejkove i ostale nezdrave napitke. Oni mogu biti i dio neke zajedničke rutine kada Vi i Vaše dijete provodite vrijeme zajedno. Čajevi mogu da pomognu u otklanjanju bolova u grlu, da smanje kašalj, ali i da ugriju i hidriraju. Pored toga, oni mogu da se konzumiraju i u ohlađenom obliku, kada osvježavaju i mijenjaju ostale manje zdrave napitke.

Kako kupiti pravi čaj?

Ukoliko želite da od vašeg čaja, izvučete najbolje, onda je preporuka da kupite čaj u listićima, a ne u kesicama. Obično su čajevi u kesicama ili takozvanim filter vrećicama, napravljeni od čajne prašine, pa samim tim je njihov ukus blaži, a blagodeti manje. Ovi gotovi čajevi, često sadrže i dodatne aditive, kako bi duže trajali i ostali svježi. Kada kupujete čaj u listićima, nemojte kupovati preveliku količinu, kako bi Vam čaj uvijek bio svjež. Takođe, obratite pažnju na prodavnicu u kojoj kupujete i da li se čaj čuva u čistom i suhom okruženju. Čaj je važno čuvati u suhom i mračnom okruženju, najbolje u kutijama od aluminijuma, koje dobro dihtuju, tj. mogu se dobro zatvoriti.

Kada najprije možete dati čaj djetetu?

Čajevi se mogu uvesti djeci već od druge nedjelje života, kada se najprije koriste čajevi koji regulišu probavu, nadimanje, ali i grčeve. To su najčešće kombinovani čajevi koji sadrže kamilicu, anis i komorač.

Koje čajeve ne treba davati djeci?

Određena grupa čajeva, koja ima svoju popularnost u odrasloj populaciji sadrži kofein, koji je stimulans. Oni mogu da izazovu probleme sa spavanjem, nervozu, čak i anksioznost, a kod djece i mogu dovesti do dehidratacije i poremećenog elektrolitnog statusa. Zato se čajevi iz familije crni, bijeli, zeleni, oolong ne preporučuju djeci koja su mlađa od dvanest godina.

Takođe, posebne čajne kombinacije koje se koriste kako za regulaciju tjelesne mase, ali i kontrolu probave, ne treba davati djeci na sopstvenu ruku. Posebnu pažnju, treba posvetiti kada djetetu dajete prvi put, određeni čaj, jer postoji jedan broj djece u opštoj populaciji, koji može da razvije alergiju na određene biljke.

Koji su čajevi najbolji za vaše dijete?

Djeci mogu da piju biljne čajeve i to su najprije nana, kamilica, komorač, matičnjak, žalfija.

Čaj od kamilice

Kamilica se odavnina smatra za biljku koja opušta i umiruje, ali pored toga ona ima antiinflamatorna i antispazmolitička svojstva. Kamilica ima blag, cvjetni ukus, koji odgovara dječijim čulima. Ovo je jedan od najčešće konzumiranih čajeva na svijetu, a preporučuju se nekoliko sati prije spavanja, kako bi umirio, opustio i omogućio dobar san. Kamilica umiruje i probleme sa stomakom,smanjuje gasove u stomaku, a često je dio kombinovanih mješavina koje se daju kod nervoznih, nadutih crijeva ili kolika.

Čaj od nane ili peperminta

Pored kamilice, nana je najzastupljeniji čaj širom svijeta, sa mnogobrojnim benefitima, posebno na digestivni sistem. Nana posebno dobro djeluje i kod prehlada, nazalne kongestije, ali i kašlja. Njen blag, a opet aromatičan ukus, djecu podsjeća na bombone, pa je uvijek rado konzumiraju.

Čaj od komorača

Ovaj čaj se tradicionalno koristi za različite gastrointestinalne probleme, od gastrične kiseline, preko gasova do kolika. Vrlo često je dio čajnih mješavina koje se u najranijem uzrastu djeci daju, kako bi se olakšale kolike. On ima određene blagodeti i za gornji respiratorni trakt, olakšava simptome prehlada. Obloge od ovog čaja se mogu koristiti kod konjuktivitisa. Njegov ukus djeca uglavnom ne vole, pa ga je najbolje kombinovati sa drugim biljnim vrstama.

Čaj od matičnjaka

Matičnjak se zbog svog limunkastog ukusa često nalazi u različitim kombinacijama čajeva za djecu, koja ga rado piju. Pored prijatnog ukusa, on poboljšava probleme sa spavanjem, nervozom, ali posjeduje i određene antiviralne karakteristike, pa se preporučuje tokom sezona prehlada. Često se kombinuje sa valerijanom kod problema sa snom i anksioznošću.

Čaj od žalfije

Žalfija je poznata po svojim antiinflamatornim osobinama. Pored toga što umiruje sistem za varenje, jako je dobra i kod raznih prehlada. Koristi se za ispiranje usne duplje i ždrijela, a obloge od žalfije djeluju umirujuće kod raznih upalnih procesa na koži.

Nakon što voda proključa, stavite jednu kašičicu čaja u solju od 2 dl. Ukoliko primijetite da je čaj suviše aromatičan za vaše dijete, dodajte još malo vode. Ostavite 5 minuta, potom procijedite.

Biljni čajevi se ne kombinuju sa mlijekom, ali možete im dodati malo meda ili limuna, kako biste poboljšali ukus. Ukoliko dodajete limun, sačekajte da se čaj malo ohladi, pa ga tek onda dodajte, kako biste očuvali Vitamin C iz limuna.  Možete dodati i neko drugo voće, kako bi ukus prilagodili djetetu, npr. breskvu ili jabuku. Važno je da čaj ne bude vruć, već mlak, kako biste spriječili da se vaše dijete opeče, ali i poslije ima tegobe sa stomakom. Nemojte pretjerivati u količini čajeva. Za dijete su do tri šolje čaja dnevno sasvim dovoljne.

Napravite od ispijanja čaja vašu zajedničku avanturu, kada ćete se družiti i pričati sa Vašim djetetom. 

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂