Senat austrijskog grada Inzbruk jednoglasno je odlučio da na spomen ploči, koja se postavlja na rodnoj kući Diane Budisavljević, stoji da je “spasavala uglavnom srpsku dJecu iz logora NDH”.

Članovi Senata i odbora za kulturu su 18. novembra jednoglaslo usvojili konačnu verziju teksta za spomen ploču.

Socijaldemokratski pokret oslobodilaca pokrajine Tirol I Srpska pravoslavna omladina Insbruk (SPOJI) pokrenuli su 2010. godine inicijativu u vezi sa očuvanjem sjećanja na Dianu Budisavljević.

Tada su pokušali da izdejstvuju postavljanje spomen-ploče na njenoj rodnoj kući u ulici Marije Terezije u samom centru Inzbruka.

“Nakon preimenovanja dječijeg vrtića u gradskom naselju Rajhenau, koji će od sada nositi ime Diana Budisavljević, veoma nas raduje što je došlo i do odluke o tekstu za spomen-ploču za Dianu. Kao što znate, mi smo zajedno sa Socijaldemokratskim pokretom oslobodilaca Tirola još 2010. pokrenu i prvu inicijativu i tada pokušali da postavimo spomen-ploču na njenoj rodnoj kući u ulici Marije Terezije. Tada nam to nije pošlo za rukom. Sada, 10 godina kasnije, kada je grad Insbruk početkom ove godine ovu tematiku ponovo oživio konačno je i realizovano, a na čemu smo veoma zahvalni svim učesnicima unutar grada Inzbruka i van institucija istog”, navodi se u saopštenju SPOJI.

SPOJI je iskazao veliko poštovanje što su predstavnici grada pokazali hrabrost i na kraju odlučili da ogromnu većinu, od genocida, spašene djece nazovu svojim imenom i tako ih sačuvaju od zaborava.

“To je veoma važan i ključni korak koji dokazuje da se u Insbruku obraća pažnja na sve aspekte jedne savremene i žive kulture sjećanja. Najvažnije u tome jeste svakako da se identitet žrtava, a u ovom slučaju spašene djece, ne prećuti, što ste Vašom odlukom uspješno i sproveli u djelo. Nije riječ samo o ove dvije tačke, već nam se cjelokupan nacrt teksta za spomen-ploču veoma dopada i kao takav je najbliži istorijskim i naučnim saznanjima. Ubijeđeni smo da će ploča na njenoj rodnoj kući biti veoma prihvaćena od šire javnosti, kao i da će imati značajan doprinos u sjećanju na Dianu i njene podržavaoce. Istovremeno se nadamo da će ploča služiti kao inspiracija za nastavak jedne uspješne kulture sjećanja u Inzbruku i Austriji”, ukazuje SPOJI u pismu gradskim vlastima.

Diana Budisavljević iz Insbruka je tokom Drugog svjetskog rata uz pomoć drugih podržavalaca spasila više hiljade pretežno srpske djece iz koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u tadašnjoj NDH.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂