“Elektrokrajina” Banjaluka pozvala je korisnike da izmire dugovanja ukoliko ih imaju kako bi izbjegli isključenje sa mreže.

Iz ovog preduzeća navode da se, zajedno sa ostalim elektrodistributivnim preduzećima u Republici Srpskoj, nalaze u procesu reorganizacije u skladu sa odredbama novog Zakona o električnoj energiji RS koji stupa na snagu 1. januara iduće godine.

– “Elektrokrajina” i ostala elektrodistributivna preduzeća će u tom procesu prestati sa poslovima snabdijevanja, odnosno prodaje električne energije svim kupcima, uključujući i domaćinstva čije snabdijevanje će preuzeti novi javni snabdjevač. Elektrodistributivna preduzeća su u reorganizaciji dužna da “očiste” potraživanja od kupaca za isporučenu električnu energiju kako bi mogla nesmetano nastaviti rad u novoj organizacionoj formi operatera distributivnog sistema. Iz tog razloga “Elektrokrajina” je svim kupcima koji imaju neizmirene račune za električnu energiju dostavila obavještenja o potrebi izmirenja duga kako bi izbjegli potencijalno isključenje sa mreže – navodi se u saopštenju.

U “Elektrokrajini” naglašavaju da niti jedan uredni i redovni platiša ne može i neće biti isključen sa mreže, već će prinudne mjere isključenja, kao i do sada, biti usmjerene prema potrošačima sa većim iznosima duga i dužim periodom neplaćanja.

 – Činjenica da 95 odsto kupaca redovno izmiruje račune za električnu energiju dodatno nas obavezuje da preduzimamo sve mjere naplate od onih koji izbjegavaju svoje obaveze. Svim kupcima koji su iz objektivnih razloga imali kraće kašnjenje u plaćanju sa niskim iznosom duga upućujemo izvinjenje zbog eventualnih neprijatnosti izazvanih dobijenim obavještenjem. Napominjemo da je “Elektrokrajina” u proteklom periodu nebrojeno puta iskazala osjetljivost prema socijalno ugroženim kupcima i izlazila im u susret u okviru svojih zakonskih ograničenja – navode u ovom preduzeću.

Podsjećaju da je “Elektrokrajina” javno predložila zakonsku zaštitu socijalno ugroženih kupaca, što je prihvaćeno od nadležnih institucija RS i ugrađeno kao posebno poglavlje u novi Zakon o električnoj energiji.

– Očekujemo da će se sa primjenom novog Zakona i usvajanjem pratećih podzakonskih akata sistemski početi rješavati i ova pitanja koja godinama opterećuju kako elektrodistributivna preduzeća, tako i potrošače koji se nalaze u stanju socijalne potrebe – navode iz “Elektrokrajine”.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(glassrpske)