Pucanje vodenjaka je prvi znak da porođaj kreće. Ipak, kako mnoge stvari mogu da nas zavaraju da pomislimo je vodenjak pukao, izdvajamo kako da prepoznate kada je zaista vrijeme da krenete u bolnicu.

U devetom mjesecu trudnoće, kada se termin porođaja približava, sasvim je opravdano što niste sigurne da li je i kada došlo vrijeme da krenete u bolnicu.  Naročito kada naučite da vodenjak ne puca onako dramatično kao u filmovima, možete se zapitati u svakom momentu da li je vodenjak zaista pukao ili ne.

Kako biste se bolje pripremile i bile sigurne, izdvajamo načine kako da prepoznate da li je vodenjak pukao ili ne.

1. Ne možete dobiti informaciju preko telefona

Uplašene buduće mame vrlo često zovu bolnicu u panici, jer nisu sigurne da li im je vodenjak zaista pukao. Iako bi svaki ljekar volio da na neki magični način može da vidi i zna da li se to dogodilo, ipak je preko telefona to nemoguće. Ukoliko ste zaista u panici i strahu da je pukao, najbolje je da odete u bolnicu ili pozovete svog doktora da vas uputi šta treba da radite. Sestre koje se javljaju na telefon u bolnici jednostavno ne mogu da vam pomognu.

2. Pokušajte da ustanete

Jedan od trikova koji će vam pomoći jeste da ustanete. Ako tečnost u stojećem položaju počne više da ide, vrlo je vjerovatno da vodenjak jeste pukao. Stojeći, vi stvarate dodatni pritisak, pa amnionska tečnost jače ide nego kada sjedite.

3. Možda je u pitanju sluz

Čak 50 posto slučajeva uplašenih žena javlja se zbog sluzi. Kako se porođaj bliži, grlić materice omekšava, pa se otpušta manja količina sluzi. Ako je tečnost bjelja i malo gušća, najvjerovatnije je samo sluz u pitanju.

4. Amnionska tečnost je čista

Da biste prepoznali da li je vodenjak pukao, morate znati kako izgleda sama amnionska tečnost. Ona ne treba da ima nikakav miris i potpuno je čista, bez boje.

5. Vodenjak može pući naglo ili polako otpuštati tečnost

Mnoge žene zaista očekuju scenu iz filmova, gdje amnionska tečnost naglo poteče. Dok se u nekim slučajevima i to desi, u većini slučajeva je pucanje vodenjaka ipak suptilnije i slabije.

6. Porođaj kreće istog trenutka kada pukne vodenjak

Kada pukne vodenjak, vrlo brzo će krenuti i sam porođaj. Kako će kontrakcije vjerovatno biti jake, nećete morati mnogo da razmišljate da li je pravo vrijeme ili ne, jer osjećate.

7. Postoji mogućnost da se vodenjak poslije curenja zatvori

Rijetko je, ali i ovo može da se dogodi. Do odlaska u bolnicu već se može zacijeliti, što dodatno može da frustrira.

8. Nekim ženama vodenjak ne pukne uopšte

Nekada može da se dogodi da vodenjak ne pukne sve do samog porođaja, pa čak i do momenata kada beba treba da izađe.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂