Izdvajamo 5 razloga zašto se beba probudi istog trenutka…

Mnogi to odmah povezuju sa navikom beba na držanje, ali stvarni razlozi su potpuno drugačiji, jer je i razvoj beba kompleksan.

1. Vaša beba raste

Pedijatri tvrde da su promjene u načinu spavanja bebe tipične i da se to zove “regresija spavanja” ili period u kojem se bebe koje su ranije imale neprekinuti san iznenada počnu da se bude noću ili preskaču vrijeme drijemanja.

“Bebe sa četiri mjeseca će imati svoj prvi razvojni skok”, naveli su pedijatri.

U tom trenutku će bebe početi da spavaju drugačije nego onda kada su bile novorođenčad. Ono čemu ih podučavate u ovoj fazi, u šta spada i dobro i loše, jesu zapravo osnove životnih navika vašeg djeteta u snu.

2. Vaša beba možda nema dovoljno fizičke aktivnosti

Ovo se odnosi na bebe koje imaju nekoliko sedmica. Odojče bi trebalo da leži na stomaku, čime razvija mišiće leđa i vrata.

Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu su otkrili da vrijeme koje bebe provedu na stomaku može uticati na to koliko dugo one spavaju noću.

Studija je posmatrala fizičku aktivnost i ponašanje tokom spavanja kod 22 zdrave šestomjesečne bebe, gdje su se istraživači fokusirali na to koliko su vremena bebe provodile na stomačićima tokom dana.

Otkrili su da su bebe koje su imale više ove rane fizičke aktivnosti danju, noću su spavale duže i mirnije. Stručnjaci savjetuju da pazite da vam dijete ne bude umorno ili gladno dok je na stomaku.

3. Beba možda neće shvatiti da je vrijeme za spavanje

Roditelji mogu početi sa podučavanjem beba starih tek nekoliko sedmica o dobrim navikama spavanja.

Prema klinici Mayo, prekomjerna stimulacija može spriječiti bebe da se dobro i kvalitetno odmore.

Shodno tome, već sat vremena prije spavanja djeteta, smanjite jačinu svjetla i aktivnosti, kako bi dijete shvatilo razliku između noći i dana.

4. Bebi će možda trebati vremena da se prilagodi

Stručnjaci smatraju da je zapravo uobičajeno da se bebe ponovo meškolje nakon što ih spremite za spavanje. U tom slučaju možete pokušati sa umirujućim riječima prije nego što ih ponovo podignete. Pogledajte hoće li se same umiriti.

5. Bebi možda treba umirujuća masaža

Osim prigušenih svjetala, manjih aktivnosti, bebe imaju veliku korist od masaže, koja će zasigurno pomoći u bržem uspavljivanju.

Studija koju je objavila Nacionalna zdravstvena biblioteka SAD-a pokazala je da nježna masaža uvrštena u noćnu rutinu odojčeta kasnije znatno utiče i na bolji kvalitet majčinog sna.

Shodno tome, masaža može čak ojačati vezu između majke i djeteta. Vaš dodir, miris i glas mogu pružiti najveću udobnost vašoj bebi.

Sljedeći put kada noću postanu nemirni, pripremite se za umirujuću masažu.

Vaše vrijeme za odmor ili druženje sa partnerom ne mora uvijek biti bitka i to ćete shvatiti onda kada pronađete pravi način i tehniku koja će vašem djetetu pomoći da se kvalitetno naspava. Kada je otkrijete, pridržavajte je se!

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂