Svaka kap majčinog mlijeka daje snagu bebama rođenim prije vremena da od “mrvice” izrastu u velike dječake i djevojčice, a vidjeti te male heroje kako stasavaju za školu i nižu uspjehe najveća je nagrada za svakoga od nas.

Tim riječima priču o “mrvicama” uz koje danonoćno bdije već godinama počinje šef Odjela neonatologije sa prematuritetom Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Ljilja Solomun, ističući značaj pokretanja prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj, za čije osnivanje se novac prikuplja u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”.

– Majčino mlijeko najjača je spona između novorođenčeta i majke. Osnivanjem Banke i prijevremeno rođene bebe koje ne mogu sisati i čije majke često nisu u mogućnosti da obezbijede za njih dovoljno mlijeka, imale bi obezbijeđeno donirano majčino mlijeko – istakla je Solomunova za “Glas Srpske” i dodala da su ona i njene kolege imali priliku da vide kako sve to funkcioniše u Institutu za neonatologiju u Beogradu gdje je 2009. godine otvorena Prva srpska banka humanog mlijeka.

Naglasila je da kod nas nema mnogo porodilja koje doje i imaju mlijeka više nego je potrebno za njihove bebe, ali da je svaka kap koja njima ostane značajna za svaku drugu bebu čije majke ne mogu da doje.

– Dešava se da majke izdoje punu flašicu mlijeka kojom bi mogli nahraniti deset naših malih beba i u tome se ogleda značaj osnivanja  banke mlijeka. Majke moraju biti zdrave, a porodilje koje rađaju prijevremeno rođenu djecu uglavnom imaju poteškoće i koriste određenu terapiju, tako da se i o tome mora voditi računa – rekla je Solomunova.

Naglasila je da se novorođenčad rođena prije termina hrane sa veoma malom količinom mlijeka.

– Na odjelu trenutno imamo djevojčicu, našu malu heroinu, koja je na rođenju bila teška 550 grama. Njen prvi obrok je jedan mililitar mlijeka – rekla je Solomunova, dodavši da je na UKC RS u prosjeku oko osam odsto beba rođenih prije vremena, dok se u svijetu smatra da je svaka deseta beba rođena prije 37. nedjelje trudnoće. Najmanja beba, istakla je Solomunova, koja  je rođena na UKC-u bio je dječak težak svega 490 grama.

Kazala je da na Odjelu trenutno imaju 13 djevojčica i dječaka.

Solomunova je naglasila da majke koje okuplja Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice” pokazuju lavovsku borbu i da vjeruje da će i ova akcija, čiji su inicijator, biti veoma uspješna, jer su nebrojeno puta do sada pokazale da mogu sve što zacrtaju.

– Zahvaljujući njima obezbijeđen je savremeni oftamoskop za bebe koji će nam mnogo značiti u radu – ispričala je Solomunova.

Dodala je da je procenat preživljavanja prijevremeno rođene djece na UKC-u veoma visok i da se sve to postiže zahvaljujući timu ljekara i medicinskog osoblja koji predano brinu o svakom novorođenčetu. Ističe da je najljepši osjećaj kada bebe napreduju i u majčinom zagrljaju odlaze svojoj kući.

– Kada ih sretnem i jave mi se, kažu kako su sada veliki dječaci i djevojčice, idu u školu, nižu petice i imaju prve simpatije veoma sam srećna i ponosna – istakla je Solomunova.

Humanitarni broj

Svi koji žele pomoći “Mrvicama” da ostvare zacrtani cilj mogu donirati jednu marku pozivajući “m:tel” humanitarni broj 1411 koji će biti aktivan do kraja decembra. Televizijska emisija kao centralni događaj humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović biće emitovana 27. decembra na Radio-televiziji RS.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(glassrpske)