Malena stvorenja imaju nešto da nam poruče….

Kad bebe guguću, tada roditeljima govore kako tačno žele da razgovaraju sa njima. Iako, naučnici već znaju da razgovor roditelja i bebe pomaže njenom bržem učenju govora, čini se da je ipak učenik (beba) glavni.

Novo istraživanje otkriva da bi bebe kada brbljaju mogle promijeniti način na koji njihovi roditelji komuniciraju s njima, kako bi unaprijedili potencijal učenja. One su zapravo bebe šefovi, ali na najbolji mogući način.

“Novorođenčad oblikuju svoje okruženje na načine koji im olakšavaju učenje”, izjavio je autor istraživanja Stiven Elmlinger.

Postoje 4 načina uz pomoć kojih možete pomoći bebi da brže progovori. Pogledajte koje su to strategije koje možete primijeniti.

1. Dječiji govor

Kada roditelji oponašaju dječji govor, to bebama olakšava učenje. Kraće rečenice, jednostavnije riječi, sporije izgovaranje sa višim tonalitetom pomažu novorođenčadima da se fokusiraju i da postavljaju temelje jezika.

2. Mama – beba razgovor

Kada majka oponaša gugutanje i zvuke koje beba ispušta, tada pomaže bebi da “izroni iz svijeta”, jer je time tjera da progovori. Većina roditelja je veoma uspješna u ovome, a istraživanje sugeriše da se bebino gugutanje i jezik mijenjaju prolazeći kroz određene faze. I mama i tata mijenjaju svoj-bebin govor iz mjeseca u mjesec. To znači da roditelji ne utiču samo na djecu, već i da djeca oblikuju ponašanje roditelja.

Druga istraživanja pokazuju da kad bebe guguću o određenom predmetu, vjerovatnije je da će roditelji pomenuti ili razgovarati o tom predmetu. Na primjer, ako dijete guguće sa plišanim medom, veća je vjerovatnoća da će roditelji pomenuti riječ pas i govoriti o njemu.

3. Bebina inicijativa

“Znamo da govor roditelja utiče na to kako djeca uče i da motivacija novorođenčadi takođe mijenja način na koji roditelji sa njima razgovaraju”, rekao je Elmlinger.

“Ipak, ono što nije proučeno je veza koja ukazuje kako djeca mogu promijeniti roditelje. Većina istraživanja nije do kraja istražila i kako bebe oblikuju svoje okruženje i kako sa njim komuniciraju. To je ono što pokušavamo da istražimo”, rekao je autor.

Tako da ukoliko vidite da je bebinu pažnju privukao neki predmet, slobodno joj pričajte o tome, jer joj je on očigedno zanimljiv i želi da zna više o njemu.

Važnost gugutanja

Kako bi roditeljima približili bebine komunikacijske vještine i istakli važnost gugutanja, naučnici su sproveli istraživanje na 30 majki i beba. Rezultati su pokazali da roditelji nikako gugutanje ne bi trebalo da ignorišu i da samo ćute i gledaju, već da se uključe u komunikaciju. Pokazalo se da beba koja guguće i kojoj mama odgovara kratkim jednostavnim rečenicama i riječima brže usvaja jezik i uči nove riječi.

“Zaključak je da je bebino gugutanje mnogo kompleksnije nego što izgleda na prvi pogled. Gugutanje je bebin način da dobije što više informacija od ljudi iz svoje okoline. Nije besmisleno”, poručuje Elmlinger.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂