U Republici Srpskoj do sada je upotrijebljeno oko 23.000 turističkih vaučera za subvencionisani odmor na nekoj od domaćih destinacija, zahvaljujući kojima su, uz druge mjere predsjednika Republike Željke Cvijanović i Vlade Srpske, opstala i sačuvana radna mjesta u sektoru turizma i ugostiteljstva, rekla je direktor Turističke organizacije Republike Srpske (TORS) Nada Jovanović.

“Pričinjena šteta od pandemije u Srpskoj je ogromna i još se sumira, ali, zahvaljujući vaučerima, znatno je ublažena“, rekla je Jovanovićeva novinarima tokom sastanka Koordinacionog odbora TORS-a u Tesliću, na kojem se priprema plan promotivnih aktivnosti i program rada za narednu godinu.

Jovanovićeva je istakla da je najviše vaučera iskorišteno za boravak u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” kod Teslića, a zatim slijede destinacije u Trebinju, Bijeljini, te Nacionalni park “Sutjeska” i Jahorina.

Ona kaže da su u okolnostima sa pandemijom virusa korona relativno zadovoljni ostvarenim brojem noćenja, koji bilježi pad od 54 odsto u odnosu na prošlu godinu, ako se uzme u obzir procjena Svjetske turističke organizacije da u svijetu procijenjeni gubitak u turizmu iznosi oko 70 odsto.

Jovanovićeva je navela da je pandemija najveću štetu u turizmu prouzrokovala u većim gradovima, ali da je i pokrenula domaće goste da se opredijele za ruralne destinacije, što će, kako navodi, biti i jedna od smjernica za izradu plana promocije turizma Republike Srpske.

“Svjetska turistička organizacija je za Svjetski dan turizma zadala temu razvoj ruralnog turizma, što je jako dobro. U narednih pet godina USAID će sprovesti projekat oporavka sa raspoloživim sredstvima od 20.000.000 dolara, koje će biti uložene upravo u ruralne sredine”, rekla je Jovanovićeva.

Ona je istakla da je TORS već u tom projektu oporavka i da će predstavnici USAID-a na današnjem sastanku Koordinacionog odbora održati promociju i prezentaciju o digitalnom turizmu.

Jovanovićeva je pohvalila aktivnosti Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Srpske i navela da je veoma značajno što je turistički sektor shvatio realnost, te prilagodio ponudu i cijene.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Dragana Šobot kaže da su, zahvaljujući turističkim vaučerima, sačuvana mnoga radna mjesta i da se ukupna šteta po turistički sektor, koja se razlikuje po regijama, još utvrđuje.

Ona je izrazila nadu da će se stanje popraviti već u narednoj godini zahvaljujući i posljednjim mjerama Vlade Republike Srpske i njenom Uredbom o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona.

Predsjednik koordinacionog odbora TORS-a Marko Radić rekao je da je plan i program ove organizacije za 2021. godinu prilagođen aktuelnoj situaciji.

Radić, koji je i direktor Turističke organizacije Trebinje, kaže da je ova lokalna zajednica, zbog virusa korona, u odnosu na prošlu godinu ostvarila 50 odsto noćenja i 70 odsto prihoda po osnovu boravišne takse.

Direktor Turističke organizacije Teslića Suzana Lipovčić ukazala je da je ova lokalna zajednica, zahvaljujući prvenstveno kapacitetima “Banja Vrućice”, u prošloj godini ostvarila preko 240.000 noćenja, dok su projekcije za ovu godinu mnogo skromnije.

Prema njenim riječima, do sada je preko 8.000 turističkih vaučera iskorišteno za boravak u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” kod Teslića.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂