Nataša Hršum sa Pala, majka prijevremeno rođenih dječaka Alekseja i Andreja, ističe da će osnivanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj mnogo značiti svim budućim majkama koje nemaju mlijeka u tim stresnim situacijama.

Hršumova naglašava da je pokretanje akcije za osnivanje banke humanog mlijeka sjajan projekat koji je mnogo značajan za državu.

“Rodila sam prije četiri godine sinove u 32. nedjelji i prošla sa njima izuzetno teške trenutke. Termin je bio 4. mart, a na svijet su stigli 8. januara 2016. godine. Bila je to borba za život”, prisjeća se Hršumova i dodaje da nije bilo vremena za carski rez, jer je tokom cijele trudnoće jedna beba bila okrenuta karlično.

Ona dodaje da veliku zahvalnost duguje doktoru ginekologu Siniši Zubiću iz Bolnice u Istočnom Sarajevu, koji je tada preuzeo odgovornost i brigu na sebe, te brzim djelovanjem spasio tri života.

Njeni sinovi Aleksej i Andrej su danas zdrava djeca, idu u vrtić “Bubamara”, a za Andreja, koji se rodio 50 minuta nakon određenih komplikacija, bilo je pitanje da li će preživjeti.

– Poslije teškog porođaja, blizanci su hitno prebačeni na pedijatrijsku kliniku ‘Jezero’ u Sarajevu, a ja ostajem četiri dana u bolnici u Istočnom Sarajevu bez mogućnosti da vidim svoje bebe. Tada počinje naša borba koja je bila izuzetno teška – prisjeća sa Hršumova.

Ukupno 48 časova nisu znali da li će Andrej uopšte da preživi.

– Bebe sam samo vidjela na slikama koje mi je pokazivao suprug. Bili su veoma mali sa milion cjevčica po glavi. Andrej je primao kiseonik. Veliki strah i briga su vladali, ali sam imala vjeru da će sve biti u redu iako doktori nisu davali prognoze. Jedini i glavni cilj bio je da ih uzmem u naručje. Živjela sam za taj dan – kaže Hršumova.

Nakon izlaska iz bolnice, priča Hršumova, otišla je da ih vidi i ostavljala je svoje mlijeko, koje je u tom momentu bilo najbolji lijek i najjača veza između nje i njenih beba.

– Svaki dan do četiri puta išli smo od Pala do Sarajeva noseći mlijeko u malim količinama koje je bilo sasvim dovoljno. Trebalo je pola šprica mlijeka za jedan obrok – ističe Hršumova.

Poslije 13 dana i dolaska kući, krenula je borba nje kao majke. U narednih godinu dana imali su 84 kontrole i pregleda u bolnici “Jezero”. Kad je sve to prošlo, više nije bilo problema.

Hršumova je poručila budućim majkama koje se nađu u sličnim ili još težim situacijama da skupe snagu, hrabrost i imaju vjeru u sebe i u to da će na kraju biti sve u najboljem redu.

Kap mlijeka znači život

Dječiji centar “Bubamara” sa Pala partner je predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović u humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Direktor Centra Vanja Jugović rekla je da im je čast što su partneri u tako važnom projektu kao što je formiranje prve banke humanog mlijeka.

Ona kaže da u vrtiću imaju nekoliko slučajeva prijevremenih beba, a da većina stanovništva ne zna sa kakvim se problemima roditelji susreću u tim situacijama.

Jugovićeva ističe da mališani, njih 100, od tri do šest godina učestvuju tako što da prave crteže, spremaju koreografiju i recitacije kako bi pokazali koliko se zalažu da akcija uspije i da se prikupi što više sredstava za donaciju.

– Humano mlijeko nije samo hrana za mališane koji su prijevremeno rođeni ili za djecu koja su teško oboljela, nego i lijek. Veliki je značaj humane akcije, a najbolje znaju roditelji koji su se našli u takvoj situaciji, s obzirom na to da kap mlijeka mališanima znači lijek i život – naglasila je Jugovićeva.

Tradicionalna manifestacija “S ljubavlju hrabrim srcima” pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske organizuje se ove godine 11. put, a prikupljena sredstva biće iskorištena za pokretanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj.

S obzirom na to da, zbog epidemiološke situacije, neće biti moguće održati donatorsko veče u formi velikog okupljanja u Banskom dvoru, ove godine će 27. decembra biti organizovan prikladan televizijski program.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂