Djeda Mraz je nezaobilazan dio djetinjstva! Zato ne rušite dječje snove, prije ili kasnije shvatiće sami!

Najljepše uspomene, željeni pokloni i Djeda Mraz su detalji koji upotpunjuju svaki novogodišnje i božićne praznike.

Zašto djeca treba da vjeruju u Djeda Mraza?

Djeca treba da vjeruju u Djeda Mraza i to je jedna od najljepših i najkorisnijih roditeljskih laži, kažu psiholozi.

Dok se u pojedinim porodicama čitav decembar ispredaju priče o Djeda Mrazu i nestrpljivo se iščekuje njegov dolazak, postoje pak i oni roditelji koji svoju djecu od malih nogu uče da ne postoji nikakav čarobni čika i da im zapravo poklone kupuju mama i tata. Ovakav stav roditelji realisti brane činjenicom da djecu ne treba lagati i da će poslije samo biti razočarana kad shvate da Djeda Mraz ne postoji. Postavlja se pitanje ko je od ovih roditelja u pravu i zašto je važno da djeca vjeruju da postoji čika sa sijedom bradom u crvenom odijelu.

Istraživanja rađena na temu djece i Djeda Mraza, a vjerovali ili ne ima ih puno, pokazuju da posljednjih godina sve više roditelja svojoj djeci govori da Djeda Mraz ne postoji. To se dešava zbog generacijskih razlika u razmišljanju i pristupu roditeljstvu, ali i zbog toga što su djeca danas generalno više informisana nego ranije, pa se roditelji plaše da će biti uhvaćeni u laži.

Bradati djeda tu je od pamtivijeka

Prema njenim riječima, različite bajke, u koje spada i priča o Djeda Mrazu, od pamtivijeka su bile neizostavan dio dječjeg odrastanja i veoma su važne za razvoj apstraktnog razmišljanja kod djece. To su dokazala i brojna istraživanja, jer kroz imaginarne situacije, pretvaranja i vjerovanja u fantastična bića, djeca mentalno vježbaju situacije. One im kasnije pomažu u razumijevanju svijeta koji ih okružuje, ali i u razlikovanju realnog i nerealnog, rješavanju problema i razvoju kreativnosti.

Osim kognitivnih, tu su i socijalno-psihološke dobrobiti Djeda Mraza, koji predstavlja otjelotvorenje takozvanog božićnog duha darivanja i dijeljenja. On je uzor dobrote, pravednosti, blagosti i ljubavi, tako da vjerovanje u Djeda Mraza podstiče darežljivost kod djece i smanjuje dječji egocentrizam. Istraživanja su pokazala da najveći broj djece postepeno prestaje da vjeruje u ovog čarobnog čiku.

Sjećanja za čitav život

Što je najbitnije, za najveći broj mališana to saznanje ne predstavlja nikakav šok, niti problem, a to je zapravo ono čega se roditelji najviše plaše. Otkriće da Djeda Mraz ne postoji za djecu uglavnom predstavlja pozitivno iskustvo i znak da su zreliji i odrasliji, pa zato jedva čekaju da mlađem bratu ili sestri pričaju iste priče koje su njima pričane.

Uvijek rastuži kada čujete da dijete od tri-četiri godine ne vjeruje u Djeda Mraza. Imate  utisak da je uskraćeno za jednu posebnu čaroliju, onu koja može da postoji samo u djetinjstvu i koju više nikada i nigdje neće osjetiti. Ali, sa druge strane, jasno je da u savremenoj kulturi Djeda Mraz sve više gubi smisao i postaje samo marioneta potrošačkog društva. Danas se sve nekako svodi na to da se djeca u vrijeme praznika zatrpaju tonama igračaka, kojima ne stignu ni pošteno da se obraduju, niti da se igraju njima.

Zato roditelji praznike ne treba da pretvaraju u paradu kiča i izložbu poklona, već treba da nauče djecu da smisao Nove godine i Božića nije u tome, već u radovanju malim stvarima, kao i u vremenu provedenom sa porodicom. U sjećanjima nam ne ostaju skupe igračke, već uspomene na zajedničke trenutke provedene sa bližnjima. To su pravi darovi koji ostaju za čitav život.

Najčešća dječja pitanja o čiki u crvenom odijelu

U vrijeme praznika djeca zatrpavaju roditelje pitanjima o čiki u crvenom odijelu. Ovo su najčešća, pa zato na vrijeme smislite dobar odgovor:

Kako Djeda Mraz uspije da obiđe čitav svijet?

Kako će on da dođe kod nas kad nemamo dimnjak?

Kako irvasi mogu da lete?

Kako on, onako debeo, uspije da prođe kroz dimnjak?

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂