Za 11 mjeseci ove godine u matičnu knjigu rođenih za uže područje grada Banjaluka upisano je 3.017 novorođenčadi – 1.429 djevojčica i 1.588 dječaka, podaci su gradskog Odjeljenja za opštu upravu.

Šef Odsjeka za građanska stanja, upravne poslove i pravnu pomoć građanima Diana Džaja Jokić rekla je Srni da su najčešća imena za djevojčice Dunja i Sofija, a za dječake Marko i Mihajlo.

Jokićeva je navela da su u posljednjih godinu dana roditelji u Banjaluci najčešće dječacima davali imena Vasilije, Gavrilo, Matija, Luka, Marko, Mihajlo, Pavle, Nikolaj, Matej, a da su najčešće određena imena djevojčicama Sofija, Tara, Una, Kalina, Katarina, Emilija, Jana, Mila, Dunja, Ana, Helena, Valerija.

Prema njenim riječima, među imenima koja nisu česta, a koja su roditelji davali svojoj djeci, mogu se ubrojati imena Zeta, Nastja, Dorotea, Miona, Lorena, Nađa, Valerija, Kalina, Itana, Ignjat i Kosta.

Ona je navela da je rijetka pojava da roditelji određuju djeci dva imena i da je u toku ove godine to bilo u svega dva slučaja.

“Kao tradicionalna imena upisana su imena, za dječake – Bogdan, Jovan, Jakov, Vlado, Milutin, Lazo, Vukan, a za djevojčice Milica, Ružica, Danica…“, rekla je Jokićeva.

Jokićeva je podsjetila da je rok da se dijete upiše u matične knjige rođenih 30 dana.

Ukoliko roditelji ne dođu u zakonskom roku od 30 dana da prijave djecu, matičar je u obavezi da obavijesti Centar za socijalni rad u mjestu prebivališta majke, koji donosi Rješenje o određivanju ličnog imena djetetu”, rekla je Jokićeva.

Ona je dodala da građani podnose zahtjeve Odjeljenju za opštu upravu grada Banjaluka, kako prethodnih, tako i ove godine, za promjenu ličnog imena /cijelog ličnog imena, ili samo imena, ili samo prezimena/.

Jokićeva je navela da je od početka godine podneseno više od 50 takvih zahtjeva, od kojih je nekolicina u postupku rješavanja.

“Najviše zahtjeva se, u pravilu, odnosi na promjenu prezimena. Najčešći podnosioci su žene koje, nakon prestanka braka, žele da vrate svoje djevojačko prezime, a nekolicina postupaka se odnosi na promjene kompletnog ličnog imena“, pojasnila je Jokićeva.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂