Danas je Sveti Nikola, jedna od najvećih slava kod nas. Vjeruje se da će ovaj svetac ispuniti sve vaše želje, osim jedne…

Postoje i brojna svjedočenja kako su molitve svetom Nikoli pomogle ljudima kada je riječ o djeci i njihovom zdravlju, sprečavanju nesreće, privlačenju uspjeha…

Ipak, postoji jedna želja za koju se vjeruje da vam Sveti Nikola nikad neće ispuniti, a to je želja za materijalnim bogatstvom.

Ovakve želje smatraju se pohlepnim, izuzev kada je riječ o izuzetno siromašnim ljudima, u čijim molitvama je malo hrane, a ne automobili, skupa ljetovanja, kuće…

Želje koje počivaju na istinskoj dobroti i humanosti, a naročito lijepe želje za druge, vjeruje se da Sveti Nikola brzo ispunjava.

*****

Sveti Nikola je posna slava i tu  ne smije da bude dileme. Ako slavite Svetog Nikolu kao zaštitnika svoga doma, obavezno spremite posnu trpezu. Opravdanja da je posna hrana skuplja od mrsne su bespotrebna, jer istinski vjernici slavu ne slave zbog hrane i pića, već zbog svijeće i slavskog žita.

Osim krsnog hljeba, svijeće i žita, ništa drugo nije obavezno. Na vama je da li ćete spremiti skroman ručak ili gozbu.

****

Na Svetog Nikolu svi moramo oprostiti grijehe onima koji su nam se zamjerili.

U Vizantiji je na Svetog Nikolu bio običaj da se na taj dan amnestiraju zatvorenici. U narodu postoji vjerovanje da će onome ko danas oprosti dug, sljedeća godina biti bogata i plodna.

Postoji i vjerovanje da danas ne treba nikoga podsjećati na dug, niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

*****

Budući da je Sveti Nikola poznat i kao zaštitnik djece, od davnina je postojao običaj da se na dan kada se ovaj svetac slavi, daruju djeca orasima, jabukama i slatkišima.

Tokom noći, dok djeca spavaju, Sveti Nikola bi im ostavio darove u cipele ili pokraj prozora. Djeca bi naročito za taj dan, očistila svoje cipele i stavila ih blizu kreveta kako bi se ujutru prvo njima obradovala.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂