PLACENTA AKRETA je ozbiljna komplikacija u trudnoći, koja se u najvećem broju slučajeva rješava porođajem putem carskog reza. Pogledajte sve što je važno da znate o ovom stanju posteljice.

Placenta akreta (placenta accreta) je ozbiljno stanje u trudnoći kada se placenta usadi duboko u zid materice.

Normalno, placenta se odvaja od zida materice nakon porođaja. Kada postoji stanje placenta akreta, njeni dijelovi se ne odvajaju. To može dovesti do većih krvarenja nakon porođaja.

Ukoliko se usadi u mišićni dio naziva se placenta inkreta, a ukoliko uraste duboko u zid materice, placenta perkreta.

Placenta akreta se smatra visokorizičnom komplikacijom u trudnoći. Ukoliko se dijagnostikuje tokom trudnoće, vrlo vjerovatno ćete morati da se porodite putem carskog reza uz histeroktomiju (operacija odstranjivanja materice).

Postoje nova istraživanja koja ukazuju na mogućnost liječenja ovog problema medikamentima, bez odstranjivanja materice.

Simptomi

Placenta akreta obično ne pokazuje nikakve znake ni simptome u trudnoći, osim što se može u trećem trimestru javiti vaginalno krvarenje.

Ona se nekada može uočiti i tokom rutinskg ultrazvuka.

Uzroci urastanja posteljice

Placenta akreta može biti povezana sa abnormalnostima materice, a to su obično ožiljci od carskog reza ili neke druge operacije. Nekada se, ipak, ona može pojaviti bez ikakve istorije operacija na materici.

Koji su faktori rizika za pojavu ovog stanja

– Prethodne operacije na materici. Sa većim brojem porođaja carskim rezom povećava se i rizik od ovog stanja.

– Pozicija placente. Ukoliko ona dijelom ili cijela pokriva cerviks (placenta previa) ili se oslanja na niži dio vaše materice, postoji veći rizik.

– Godine majke. Ovo stanje je malo češće kod trudnica starijih od 35 godina.

– Prethodni porođaji. Rizik se povećava i sa većim brojem porođaja, ističe Mejo klinika.

Komplikacije

– Obilno vaginalno krvarenje. Zbog ovog stanja može doći do obilnog krvarenja (hemoragije) nakon porođaja. Krvarenje može biti opasno po život, jer dovodi do diseminovane intravaskularne koagulacije i problema sa plućima i bubrezima. Transfuzija krvi će vjerovatno biti potrebna.

– Prijevremeni porođaj. Placenta akreta zaista može dovesti do ranijeg porđaja. Ukoliko dođe do krvarenja tokom trudnoće, možda ćete morati ranije da se porodite.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂