Počela je sezona ukrašavanja jelki, a ove godine inspiracije nam ne fali.

Božićne zvijezde, praznični vjenčići i razni prirodni cvjetni aranžmani nezaobilazan su dio naših enterijera, pa tako i ovih praznika. Budite pažljivi u odabiru biljaka, jer pravilnom brigom i njegom one mogu trajati i duže od ovih praznika, pa tako sljedeće godine biti još bujnije i ljepše.

Ovogodišnji hit su amarilis, Božićna zvijezda, orhideje, kalanhoa i Božićni kaktus. Evo kako da se one održavaju.

AMARILIS

Amarilis je višegodišnja biljka koja ne zahtijeva puno brige. Držite ga na svjetlu, ali nikako ne na direktnom suncu, zalijevajte jednom do dva puta nedjeljno, ali redovno je prehranjujte. Cvjeta jednom godišnje, a ako ćete se pravilno brinuti za njega dugo će biti dio vašeg cvjetnog inventara.

BOŽIĆNA ZVIJEZDA

Ova popularna biljka neizostavna je svake godine, a mnogi od nas požele da je imaju cijele godine. To nam često ne uspije, jer je ova biljka ipak malo zahtjevnija. Ono što je najvažnije kod ove biljke je to da kada je kupite morate ostaviti par sati u malo hladnijem prostoru kako bi se biljka postepeno prilagodila na novi prostor u kojem ne bi trebalo da bude hladnije od 23 stepena.

Nikako je ne smijete držati na promaji kao ni blizu izvora toplote. Biljku nemojte seliti kad joj nađete prikladno mjesto, a zalivajte je uvijek odozgo – ulivanjem vode u tanjirić, ali vodu u tanjiriću nemojte držati duže od 10 minuta. Nakon toga zalivajte je normalno otprilike svaki drugi dan.

BOŽIĆNI KAKTUS

Ova biljka idealna je za suhe i zatvorene prostore i ne treba joj mnogo brige i zalivanja. Učinite to jednom nedheljno, a možete ga prskati i ustajalom vodom svakih nekoliko dana. Da bi procvhetala, trebalo bi joj osigurati mnogo indirektnog svjetla i ne premještati je, jer ne voli promjene. U vrijeme cvjetanja izbjegavajte presađivanja i prevelika izlaganja biljke šokovima.

KALANHOA

Kalanhoa je jednostavna za uzgoj i ne zahtijeva previše brige. Vrlo lako je možete uzgojiti u kući, a u toplije vrijeme uspjeće i na vašem balkonu ili u bašti. Ljeti se zaliva 2 do 3 puta nedjeljno, dok je zimi treba minimalno zalivati. Osigurajte joj puno svjetla i ona će vam dugo biti redovan ukućanin.

ORHIDEJA

Orhideje su poznate kao osjetljive biljke, ali ako se pridržavate određenih pravila vrlo brzo ćete naučiti što im je potrebno da bi rasle zdrave i velike. One takođe vole indirektnu svjetlost, ali ne vole puno zalivanja. Najbolje ih je istuširati ili kratko namočiti teglu u vodu i ostaviti da se sva voda iscijedi. Briga o njima zavisi i od vrste pa se dobro informišite prije kupovine.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂