Desiće se da se jednog jutra probudite i da vas vaša beba iznenadi sa drugačijom bojom očiju… Da, moguće je!

Većina beba kada se rodi ima plave oči, ali nešto kasnije poprime boju koja će ih pratiti čitav život. Velika je šansa da će dijete naslijediti boju koju imaju njegovi roditelji, ali to nije pravilo, objašnjavaju stručnjaci.

“Kada se bebe rode, posebno ukoliko su svijetle puti, najčešće imaju i svijetle oči zbog jako malo melanina u očima. Melanin je pigment koji daje boju očima, koži i kosi. Količina melanina u šarenici, obojenom dijelu oka, određuje koju boju očiju će osoba imati”, objašnjava dječji oftalmolog, Fridrih Daglas.

Genetika određuje koliko melanina ili pigmenta će osoba imati u svom tijelu. Geni koje beba prima od roditelja određuju hoće li imati smeđe, plave, zelene ili crne oči. Dijete se može roditi s plavim očima, jer oči ponekad ne proizvode puno ili uopšte melanin dok je beba u materici.

Međutim, nakon rođenja, svjetlo podstiče proizvodnju melanina, zbog čega se vremenom boja može promijeniti.

“Boja pigmenata ne uzrokuje promjenu. Ne postoji plavi, sivi, zeleni ili smeđi pigment u oku”, naglašava oftalmolog i dodaje da je jedini pigment koji imamo u očima smeđi, a količina tog pigmenta određuje hoće li nečije oči biti svjetlije ili tamnije.

Jedan roditelj sa smeđim očima plus drugi roditelj sa smeđim očima trebalo bi da imaju bebu sa smeđim očima, zar ne? Da, ali ne uvijek.

Postoje višestruki geni u našem tijelu koji doprinose boji očiju. Čak i ako oba roditelja imaju smeđe oči, moguće je da beba na kraju ima plave oči, ako roditelji imaju gene za plave oči negdje u genetskoj konstituciji, odnosno ako imaju mutirani gen koji se može prenijeti kroz niz generacija kao recesivan.

Stručnjaci kažu da najveća promjena slijedi najvjerovatnije u periodu od šestog do devetog mjeseca života. Zapravo, tokom tih nekoliko sedmica ili mjeseci možete primijetiti kako se bebina boja mijenja i postaje tamnija.

“Promjena je toliko postepena da možda nećete ni primijetiti sve dok se jednog dana vaše dijete ne probudi sa drugačijom bojom očiju”, objašnjava oftalmolog.

Do dvanaestog mjeseca, većina beba ima svoju trajnu boju, iako doktor Fridrih govori da se kod neke djece boja može mijenjati sve do šeste godine. Ipak, takvi slučajevi su rijetki i promjena se ne dešava preko noći.

“U svakom slučaju, bebina boja očiju promijeniće se bez ikakvog uticaja na vid. Međutim, ukoliko se boja promijeni kod samo jednog oka ili ako primijetite da su bebine oči mutne, svakako posjetite pedijatra ili dječjeg oftalmologa”, kaže Fridrih.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂