Za one koji možda ne znaju, dugina beba je dijete koje je rođeno nakon gubitka djeteta – rođenog ili nerođenog. Duga poslije kiše. Ja imam dvoje djece i oboje su dugine bebe. Moja ćerka je rođena nakon što sam izgubila prvo dijete koje je tada imalo 17 mjeseci, a moj sin je začet i rođen nakon jednog spontanog pobačaja. Tako da imam više iskustva u tome nego što bih ijednoj mami poželjela.

Zašto baš dugina beba? Pa, kad se duga pojavi, tako divna i posebna, nakon oluje i kiše, ne znači da kiše nije bilo. Ne znači da se i dalje ne borimo s tragovima koje je oluja ostavila. Ne znači da smo je zaboravili. Znači da se nešto divno pojavilo, usred oblaka i mraka. Oluja možda nije zaboravljena, njeni tragovi su još tu, ali nam duga pomaže da se s njima lakše izborimo.

Draga Dugina mama,

Čestitam na tvojoj bebi! Znam koliko ti je teško da se sada raduješ ovom blagoslovu i koliko je komplikovano to što sad osjećaš, ta mješavina neizmjerne sreće i krivice. Želiš da budeš uzbuđena zbog novog života, ali želiš i da poštuješ onaj koji nije više tu. Ovo je staza kojom ćeš morati da se krećeš čitavog života, ali će ipak vremenom postati malo lakše.

Potpuno je u redu da budeš uplašena. Potpuno je u redu i ako nisi uzbuđena. Naučila si, na najteži mogući način, da u životu ništa nije zagarantovano. Ali, u redu je nadati se, kovati planove. Tvoja beba to zaslužuje, baš kao i ti!

Nije lako biti mama nakon gubitka bebe. Ne postoji bezbrižna trudnoća nakon pobačaja niti običan dječji kašalj nakon gubitka djeteta. Budi blaga prema sebi. Prihvati pomoć kad ti ponude i zatraži kad ti je potrebna. Za mene to je značilo da zamolim nekog da bude budan i posmatra moje dijete (makar ono i spavalo) da bih ja mogla da odspavam. Ako nisam sigurna da će neko neprestano biti uz nju, nisam mogla da zaspim.

Čak i najjednostavnije stvari postaju komplikovane. Da li ćete moći svom djetetu da obučete ili date stvari koje ste namijenili izgubljenoj bebi? Ili će vas one samo podsjećati na to koliko život nije fer?

Naravno, biće tu i ljudi, uglavnom onih koji nisu roditelji, koji će misliti da će s dolaskom nove bebe sve odjednom doći na svoje mjesto. Neće im biti jasno zašto si i dalje tužna. Biće i onih koji će ti suditi što ste se odvažila da nastaviš svoj život, da kreneš dalje, kao da to što si dobili novu bebu znači da si zaboravila sve što je bilo. To su ljudi koji nikad neće razumjeti. Ignoriši ih.

Dan kad se moja ćerka rodila bio je jedan od najljepših dana u mom životu. Dan kad smo je donijeli kući – jedan od najtežih. Moje emocije, dodatno podgrijane hormonima, bile su haotične i potpuno su me preplavile. Srce mi je raslo i pucalo istovremeno i to me je oborilo. Molim te, uvijek imaj spremnu podršku nekog kome vjeruješ – mama, muž, doktor, druga dugina mama… Obrati im se, uhvatiće te i prije nego što shvatiš da si počela da padaš.

U prethodnih 6,5 godina naučila sam da život može biti lijep (čak divan) i nakon gubitaka koji ostavljaju neizbrisiv trag i ožiljak na srcu.

Svakog dana, moći ćeš da udahneš malo dublje. Svakog dana voljećeš svoju djecu – sve njih – malo više, sve dok, jednog dana, ljubav ne postane jača od bola.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂