Sve je spremno za 11. donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima”, a novac prikupljen u okviru ove humanitarne akcije biće iskorišten za otvaranje prve banke humanog mlijeka u RS.

Donatorsko veče, koje se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika RS, zakazano je za nedjelju, ali će zbog epidemiološke situacije ove godine izostati tradicionalno okupljanje povodom ove večeri, te će biti organizovan prikladan program na RTRS i ATV sa početkom u 17.15.

Prva banka humanog mlijeka u RS biće osnovana u okviru Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojima nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano, majčino mlijeko.

Inicijator ovogodišnje humanitarne akcije je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice”.

“S ponosom možemo reći da je sve spremno za donatorsko veče ‘S ljubavlju hrabrim srcima’. Zahvalni smo predsjednici RS Željki Cvijanović što je prepoznala naše udruženje, koje postoji četiri godine, kao partnera za ovo donatorsko veče“, rekla je Milada Šukalo, portparol ovog udruženja i majka “mrvice”.

Dodala je da, kada su iz Kabineta predsjednice RS dobili poziv za kampanju, odmah su znali koju ideju žele da realizuju, jer, kako ističe, sve majke prijevremeno rođene djece, koje su dane provodile na UKC RS, znaju kolika je borba beba za život, a kolika je bila borba majki za svaku kap majčinog mlijeka.

Istakla je da će na donatorskoj večeri, pored brojnih izvođača i gostiju, biti i “mrvice”, koje se još bore da dostignu svoje vršnjake.

Naglasila je da će donatorsko veče biti i prva prilika da javnost vidi malu grupu majki, koje su pored svih privatnih obaveza i onoga što prolaze sa svojom djecom, “mrvicama”, pronašle način da se okupe oko ove ideje.

“Naša je želja da i druge roditelje motivišemo da se okupe i pokušaju da urade nešto za svoju djecu, bez obzira na to kojoj rizičnoj grupi njihova djeca pripadala”, navela je Šukalova.

U Kabinetu predsjednice RS su za “Nezavisne” potvrdili da je sve spremno za ovo donatorsko veče, te da će program početi u 17.15 i trajati do 19 časova.

“Na donatorskoj večeri učestvovaće predsjednica RS Željka Cvijanović, njeni partneri te brojni gosti, a Ana Brnabić, premijerka Srbije, obratiće se putem video-linka iz Beograda”, naveli su iz Kabineta predsjednice RS.

Dodali su da će gost donatorske večeri biti i predsjednica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice”, te jedan ljekar iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Od 1. do 31. decembra aktivan je i “M:telov” humanitarni broj 1411, a pozivom na ovaj broj građani mogu da podrže ovu akciju donirajući jednu KM.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija RS otvorilo je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke a.d. Banjaluka.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂