Pod pokroviteljstvom Željke Cvijanović, predsjednice RS, u nedelju je u Banjaluci održano donatorsko veče povodom tradicionalne manifestacije “S ljubavlju hrabrim srcima”, a prikupljena sredstva namijenjena su za prvu banke humanog mlijeka u RS.

Inicijator ovogodišnje humanitarne akcije je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Srpskoj “Mrvice“, a zbog epidemiološke situacije s virusom korona ove godine donatorsko veče je organizovano uz televizijski program.

Predsjednica RS, koja je učestvovala na donatorskoj večeri, rekla je da je ponosna što je akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” održana 11. put u RS.

“Odlučili smo da uprkos pandemiji virusa korona ne odustanemo od ove akcije. Zahvalna sam Udruženju ‘Mrvice’ koje je to delegiralo na jedan lijep način i objasnilo potrebu svega toga. Ovo je samo po sebi velika stvar”, kazala je Cvijanovićeva. Istakla je da je akcija dobar i plemenit projekat te da je uspostavljanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj veoma značajno.

“Kada se radi o bebama, novom životu, novom početku, nije stvar o novcu, već o dobroj volji da nas okupi oko jedne humane ideje. Zaista sam ponosna što smo u prilici da organizujemo humanitarnu akciju. Pored porodičnih veza, važna je i ta veza izmedu porodice i društva”, dodala je Cvijanovićeva.

Viktor Glišić, koji je i sam bio “mrvica”, zahvalio je Cvijanovićevoj što je pomogla ovu akciju i dao joj na poklon srce.

Prisutnima se videolinkom iz Beograda obratila Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije.

“Drago mi je što sam lično već treću godinu deo akcije ‘S ljubavlju hrabrim srcima’. Žao mi je ipak što nisam mogla biti u Banjaluci da obeležimo ovu akciju, ali se nadam da ću iduće godine biti zajedno sa svim građanima Republike Srpske i javljati se na telefon. Naš posao jeste da radimo u interesu naših najmlađih i obezbedimo im sigurniju i bolju budućnost. Iz tog razloga, Vlada Srbije želi da učestvuje u ovoj akciji i da, kao i prošle godine, donira 250.000 evra za prvu banku majčinog mleka u RS”, izjavila je Brnabićeva.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječje bolesti UKC RS, kazao je da je majčino mlijeko veoma bitno za normalan razvoj prijevremeno rođene djece, te da niko nikada nije našao formulu koja je barem približna majčinom mlijeku.

“Majčino mlijeko je Bogom dato i ono jedino sadrži sve što je djetetu potrebno”, naveo je Mirošljević.

Prva banka humanog mlijeka u Republici Srpskoj biće osnovana u okviru Klinike za dječje bolesti UKC RS, s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojima nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano, majčino mlijeko.

Milada Šukalo, portparol Udruženja “Mrvice”, istakla je ranije da im je želja da i druge roditelje motivišu da se okupe i pokušaju da urade nešto za svoju djecu, bez obzira na to kojoj rizičnoj grupi pripadaju.

Od 1. do 31. decembra aktivan je i humanitarni broj 1411, a pozivom građani mogu da podrže ovu akciju donirajući jednu KM. Dosad je ovaj broj pozvan više od 58.000 puta. Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 5710100000270015 kod Komercijalne banke a.d. Banjaluka.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂