Sindikat fizioterapeuta i radnih terapeuta Republike Srpske reagovao je na kašnjenje plata radnicima u Zavodu “Zotović”, ističući da je takav potez nekorektan posebno u praznično vrijeme.

Zaposlenima u Zavodu kasne plate, tako im je umjesto 23. u mjesecu, oktobarska zarada isplaćena prvog decembra, a novembarsku platu očekuju tek četvrtog januara, nakon novogodišnjih praznika. Nezadovoljni radnici su u ponedjeljak održali kratki protest upozorenja u krugu Zavoda u Trapistima.

Iz Sindikata upozoravaju da se radnicima ugrožava egzistencija, jer im je plata jedini izvor prihoda.

– Poslodavac JU Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ Banjaluka u proteklom peridu platu radnicima isplaćuje sa zakašnjenjem, odnosno nakon krajnjeg roka za isplatu plata, propisanog Zakonom o radu. Pri tome, u narednom periodu slijede praznici, pa neisplaćivanje plate radnike stavlja u zaista nezavidan položaj i krajnje je nefer i nekorektno, jer su radnici svoje radne obaveze izvršili u potpunosti– poručili su iz Sindikata.

Ovakvo postupanje prema radnicima je ponižavajuće i ozbiljno narušava njihovo dostojanstvo, dodaju iz ove organizacije.

– Ukoliko poslodavac nastavi sa istim, radnici će biti prinuđeni da zaštitu svojih prava zatraže kod nadležnog suda– rekli su iz Sindikata.

IZ Zavoda “Zotović” poručili su u ponedjeljak kako razumiju da su radnici koji, zajedno sa menaždmentom, vrijedno rade u interesu pacijenta nezadovoljni odstupanjem od nekoliko dana u odnosu na uobičajeno vrijeme isplate plata.

– Jednako tako smo uvjereni da svih 920 naših radnika razumiju da Zavod poslovne odluke o isplati plata, kao i o ispunjavanju svi drugih obaveza, donosi u skladu sa trenutnim mogućnostima i sa najboljom namjerom da na racionalan način uskladi cjelokupno poslovanje, održi nivo obima i kvaliteta usluga prema našim pacijentima, posebno u ovim kriznim vremenima – rekli su u ponedjeljak, dodajući da su u prvom redu prioriteta isplate u narednim danima.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(srpskainfo)