Epidemiolog dr Jela Aćimović

U Srpskoj je došlo do određene stabilizacije epidemiološke situacije, što u prvom redu potvrđuje pad broja potvrđenih slučajeva korona virusa.

Iako su bolnice u RS i dalje prilično popunjene, u padu je i broj pacijenata koji se liječe od kovida, ali on još nije značajnijeg intenziteta.

Epidemiolozi upozoravaju da bi se eventuelno pogoršanje situacije najviše odrazilo upravo na bolnički sektor.

Kako je potvrdila epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, dr Jela Aćimović, najviše ljudi na bolničkom liječenju bilo je 14. novembra, njih 1.260, dok je juče bilo 865 hospitalizovanih.

– Na četrnaestodnevnom nivou, incidencija zaražavanja u RS je 228,7 na 100.000 stanovnika i ona je padu. Mortalitet je 23 preminula na 100.000 stanovnika, i on je u padu. Proišli smo kroz jedan veoma kritičan period u ovoj godini. Najtežu situaciju imali smo u oktobru i novembru, sa najvećim brojem oboljelih, hospitalizovanih i, nažalost, preminulih. Nadamo se da se takva situacija neće ponoviti, što zavisi od poštivanja mjera – ističe Aćimovićeva.

Da bismo izbjegli da u januaru dođe do pogoršanja epidemiološke situacije u Srpskoj, neophodno je da se svi pridržavamo preventivnih mjera, čime ćemo zaštititi i zdravstveni sektor čiji su kapaciteti i dalje prilično popunjeni, upozoravaju epidemiolozi.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković apelovao je na građane da za predstojeće državne i vjerske praznike budu maksimalno odgovorni.

– Epidemiološka situacija jeste stabilnija, ali je i dalje nepovoljna. U posljednje vijreme došlo je do određenog opuštanja građana, kada je riječ o pravilnom pridržavanju mjera – rekao je Zeljković.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(srpskainfo)