Nezavisno od serološkog istraživanja o kolektivnom imunitetu građana Srpske, Medicinski fakultet Banjaluka planira da uradi jedno posebno praćenje onih koji su se zbog korona virusa liječili u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Ovo je saopštio dekan ovog fakulteta Ranko Škrbić, naglasivši da će istraživanje biti urađeno u dogovoru sa Institutom za javno zdravstvo RS i mikrobiolozima iz UKC RS.

– Još ne znamo da li ćemo razdvajati one koji su imali blagu kliničku sliku, a bili su pozitivni na korona virus i one koji su u bolnici ležali sa teškom kliničkom slikom, pa su ozdravili. Cilj analize je da vidimo kakvo je kretanje njihovih antitijela, odnosno, koliko ona traju, te zašto neki opet obolijevaju ili zašto antitijela nemaju oni koji su bili bolesni – rekao je Škrbić.

On je dodao da je pomenuto serološko istraživanje pokazalo da je, u poređenju sa zemljama okruženja, procenat ljudi koji imaju antitijela visok.

– Ako uzmemo u obzir i ukupan broj testiranih, mislim da rezultati do kojih smo došli oslikavaju pravo stanje stvari. Bilo bi dobro kada bismo na nivou cijele Srpske ostvarili procenat prevalence od oko 40 odsto. To znači da bi ostalo oko 60 odsto stanovništva koje treba vakcinisati – naglasio je Škrbić.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(srpskainfo)