U Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane od 21. marta prošle godine do danas liječeno je više od 400 kovid pacijenata, kojima je bio potreban određeni stepen respiratorne podrške, istakla je ljekar ove klinike, Milka Jandrić.

Ona je navela da se respiratorna podrška kreće od najjednostavnije podorške u vidu kiseoničke maske, preko modela neinvazivne mehaničke ventilacije, terapije visokoprotočnim kiseonikom, zatim invazivne mehaničke ventilacije, odnosno upotrebe respiratora, do najkompleksnije mjere – upotrebe venovenske esktrakoroporalne membranske oksigenacije.

“Pored respiratorne podrške, naši pacijenti često trebaju i određenu hemodinamsku podršku, podršku bubrežne funkcije i ostalih organiskih sistema”, navela je Jandrićeva u video poruci.

Jandrićeva ističe da su ljekari ove klinike sve vrijeme od početka pandemije virusa korona u stalnom kontaktu sa kolegama iz drugih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj.

“Svima njima smo uvijek na raspolaganju za bilo kakve konsultacije ili nedoumice oko tretmana i liječenja kovid pacijenata”, kaže Jandrićeva.

Ona je dodala da je rad ljekara Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane multidisiplinaran i timski.

“Svaki dan razmatramo terapiju naših bolesnika i iznalazimo najbolje moguće rješenje u vezi sa dijagnostikom i njihovim liječenjem”, navela je Jandrićeva.

Ljekar Klinke intenzivne medicine za nehirurške grane Saša Dragić istakao je da je ova klinika 2018. godine dobila ISO 9001 2015 sertifikat i stekla status referentonog centra.

“Kad je riječ o sertifikaciji, ona znači da smo standardizovali i usaglasili sve procedure koje radimo i sve postupke u skladu sa propisanim medicinskim normativima”, objasnio je Dragić.

On je istakao da je nakon ove sertifikacije, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prepoznalo Kliniku kao referentni centar intenzivne medicine za nehirurške grane za Republiku Srpsku.

“Time su se stekli i preduslovi za naš dalji razvoj, tako da u ovom momentu u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane funkcionišu tri odjeljenja – Odjeljenje intenzivne medicine, Odjeljenje za poluintenzivnu njegu i Centar za edukaciju“, rekao je Dragić.

Na ovaj način, kaže Dragić, Klinika je postala prepoznatljiva u Republici Srpskoj.

“To se ne ogleda samo u činjenici da smo na raspolaganju stanoviništvu ovog regiona, već i u tome što smo napravili niz koraka u edukativnom smislu za kolege iz svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj“, naglasio je Dragić.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂