Da li je “mudro” kupovati gotove kašice? Da li su neki brendovi bolji od drugih? Da li je dodatak skroba u kašicama zabrinjavajući? Evo odgovora…

Zbog užurbanog načina življenja, većina roditelja se na početku uvođenja nemliječne hrane, umjesto pripremanja domaćih kašica, odlučuje se za gotove.

Komercijalna hrana za bebe je naziv koji se koristi za hranu proizvedenu na poseban način – najčešće u obliku pirea, kako bi odojčad mogla da je konzumira. Sadržaj kašica mogu da budu žitarice, povrće, voće, meso ili miješana hrana.

Upotreba u tri etape

U zavisnosti od uzrasta odojčeta, upotreba gotovih kašica se uglavnom svrstava u tri etape, s obzirom na uzrast odojčeta. Hrana u njima varira – po raznovrsnosti, količini i teksturi, što zavisi od potreba tokom razvoja bebe.

◘ I etapa: žitarice i pojedinačno povrće i voće

Treba početi sa kašicama u kojima je povrće blagog ukusa: tikvica, mrkva, grašak…

Da bi se izbjegle alergijske reakcije, savjetuje se da se najprije daju kašice od jedne vrste povrća i voća – i to na tri do pet dana. Kasnije, kada se beba navikne na nekoliko pojedinačnih kašica, mogu da se daju kombinovane.

Inače, sastojci u kašicama variraju od proizvođača do proizvođača (količina ugljenih hidrata je dobar pokazatelj količine voća i povrća koje je zastupljeno).

◘ II i III etapa: žitarice, voće i povrće, meso, kombinacije, deserti

Kašice su predviđene za uzrast nakon šest mjeseci – etapa II, i nakon devet mjeseci – etapa III. Većina komponenti je ista, ali se razlikuju po strukturi. Kašice iz III etape imaju grublju strukturu i parčiće koji podstiču žvakanje. Sadrže vodu, skrob i, eventualno, šećer – što smanjuje njihovu hranljivu vrijednost.

Kašice samo sa povrćem ili samo sa voćem ili mesom – pojedinačne, obezbjeđuju više hranljivosti od kombinacija. Pojedinačno, meso i povrće može da se miješa, ako beba voli te ukuse. Uzmite dovoljno hrane iz teglice za obrok i stavite u drugu posudu. Ako je potrebno još kašice, uzmite novu kašičicu.

Nikako iz teglice

Gotovu hranu ne bi trebalo davati bebi direktno iz teglice. Jer, kada pljuvačka dođe u kontakt sa hranom, ona postaje nesigurna za dalju upotrebu.

Pljuvačka sadrži bakterije i enzime koji razlažu hranu, pa zato uvijek uzmite čistu kašiku da biste iz teglice uzeli onoliko koliko ćete da iskoristite za taj obrok.

Hranite bebu iz teglice samo ako će da pojede cijelu količinu.

Koliko dugo teglica može da stoji otvorena?

Kašice sa prirodnim konzervansima kao što su kiseline ili šećer, mogu duže da ostanu svježe nego proteinske. To znači da voćna kašica, naročito sa jabukom i breskvom, može da ostane svježa dva-tri dana. Ali, pošto je teglica otvorena i izložena vazduhu, njen sadržaj se brže razgrađuje. Zato mora da se iskoristi u roku od dvadeset četiri sata.

Porće je takođe podložno vitaminskoj razgradnji i dejstvu bakterija, pa ga treba potrošiti za dva dana. Naravno, to ne znači da će se beba razboljeti ako je dva dana hranite sadržajem iste teglice, već da hrana neće imati istu nutritivnu vrijednost, kao i da su šanse za rast bakterija veće. Bebe su manje otporne na bolesti izazvane hranom i više podložne povraćanju i prolivu koji ih prate.

Birajte pažljivo

Roditelji koji odaberu komercijalnu hranu, trebalo bi da prilikom kupovine poštuju neke principe:

– Pogledajte datum do koga je kašica upotrebljiva.

– Upoređujte tabele pažljivo.

– Teglica treba da je spolja čista.

– Odaberite hranu sa jednim sastojkom ili sa malim brojem sastojaka. Kada kupujete pojedinačne kašice, odaberite one sa najviše kalorija po jedinici težine. Ako uzimate kombinovane, uzmite one bez sredstava za zgušnjavanje.

– Izbjegavajte kašice sa dodatkom šećera i soli.

– Za bebu uzrasta preko šest mjeseci, odaberite hranu sa gušćom strukturom, da bi se podstaklo žvakanje.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂