Underwater image of swimmer in action

Stručnjaci objašnjavaju šta se događa tijelu ako redovno plivamo…

Došla je zima, ali to nije razlog da prestanemo da plivamo. Zatvoreni bazeni su jednako dobri, baš kao i oni na otvorenom.

Plivanje se često navodi kao najbolja fizička aktivnost, a evo kako djeluje na tijelo:

Razvija pluća

Plivanje povećava elastičnost mišića pluća i grudnog koša, čak studija govori da plivanje ima prednost nad jogom kada je u pitanju poboljšanje funkcije pluća. Redovno plivanje može biti dobar način za jačanje pluća.

Ojačava zglobove

Plivanje je odlično za vaše zglobove. Voda podržava 90 % vaše tjelesne mase što je mnogo manje opterećenja na vaše zglobove. To znači da vam redovno plivanje može pomoći da smanjite rizik od pogoršanja artritisa redovnim vježbanjem mišića i održavanjem mišića oko zglobova.

Jača leđa

Ako ste neko ko pati od hroničnih bolova u leđima, kao što je išijas, plivanje vam može ojačati mišiće leđa i poslužiti kao olakšanje od bola, jer voda održava većinu vaše težine.

Podstiče mršavljenje

Plivanje kao trening, 3 puta nedjeljno, može biti fantastičan način sagorijevanja suvišnih kalorija uz istovremeno jačanje mišića. Možete sagorjeti 500 kalorija za 30 minuta plivanja.

Poboljšava san

Utvrđeno da je plivanje jedna od ključnih vježbi koja pomaže ljudima sa nesanicom. Ovo izgleda kao pozitivna vijest ako se borite da biste se naspavali.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂