U gradu je u prošloj godini zaključeno 919 brakova što je, s obzirom na pandemiju korona virusa, blizu godišnjeg prosjeka broja vjenčanja.

Bez obzira na epidemiološku situaciju, brakovi se nesmetano sklapaju, ali uz određene preventivne mjere.

Kako ističu u Odjeljenju za opštu upravu, broj vjenčanja u 2020. godini nije značajno smanjen u odnosu na broj vjenčanja prethodnih godina, samo je različita njihova dinamika i način na koja su obavljena.

Tako je u 2020. godini, na teritoriji grada Banje Luke, zaključeno 919 brakova, a, radi poređenja, u 2019. godini ukupan broj zaključenih brakova je bio 1.123.

-Mada se broj brakova, koji će biti zaključeni u toku jedne godine nikada ne može planirati, dosadašnja iskustva matičara su takva da se u Banjoj Luci prosječno zaključi oko 1.000 brakova svake godine – navode iz resornog odjeljenja.

Prošla godina, prema njihovim podacima, je specifična po tome što je vrlo malo brakova zaključeno van službenih prostora odnosno u restoranima i svadbenim salonima.

-Za naše matičare, naročito usložnjena dinamika bila je u ljetnjem periodu, kada se, u pravilu, obavlja najveći broj vjenčanja, a prošle godine, i proljetni termini su prebačeni za ljeto i početak jeseni u očekivanju relaksiranja pandemijskih mjera i stvaranja uslova da se vjenčanja obave kao svadbe, sa širim krugom zvanica, što se nije desilo – kazali su iz odjeljenja.

Tako je, tek nekolicina vjenčanja, obavljena u restoranima. Sva ostala vjenčanja obavljena su u užem krugu porodice mladenaca, kumova i nekolicine prijatelja u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske ili u atrijumu Gradske uprave, ako je riječ o vjenčanjima radnim danom.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂