Kako vaše dijete spava? Apneja, problemi sa zubima, treći krajnik i sinusi samo su neke od posljedica spavanja sa otvorenim ustima.

Nekim roditeljima je slatko kad njihova djeca mirno spavaju otvorenih usta. Međutim, disanje na usta kod djece nije tako bezazleno kao što se na prvi pogled može činiti.

Zapravo, to može ukazivati ​​na određene deformitete, a može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme.

Postoji mnogo medicinskih problema zbog kojih dijete mora da diše isključivo na usta. Neki od njih su: začepljenje nosa (uzrokovanog alergijama, začepljenim sinusima ili drugim problemima), razne upale, polipi i još mnogo toga. Ipak, nekima od nas disanje na usta navika je iz ranog djetinjstva.

Ako je vaše dijete naviklo da spava otvorenih usta, vjerovatno postoji neki problem koji bi trebalo da istražite. Evo nekoliko zdravstvenih problema koje disanje na usta može uzrokovati:

Uvećani treći krajnik

Pedijatar može da nasluti da dijete ima hronično uvećan treći krajnik. Takva djeca obično noću hrču, imaju česte infekcije grla, a nerijetko imaju učestale upale srednjeg uha.

Apneja za vrijeme spavanja

Prema ljekarima, disanje na usta može da prouzrokuje pojavu apneje u snu (ili pogoršati apneju ako je osoba već ima), a to je jedna od najozbiljnijih zdravstvenih posljedica ovakvog disanja.

Apneja je poremećaj spavanja koji se javlja kada čovjekovo disanje naglo prestane, a zatim započne iznova. Simptomi apneje uključuju naglo zaustavljanje disanja tokom spavanja, glasno hrkanje, buđenje sa suhoćom u ustima, nesanicu i dnevni umor. Apneja je opasna sama po sebi, a povrh toga može uzrokovati i druge zdravstvene probleme kao što su problemi sa srcem, jetrom i metabolički problemi.

Suha usta i karijes

Kad dišemo na usta, protok vazduha isušuje usne i cijelu duplju, uključujući i desni. Rezultat toga mogu biti promjene u bakterijama koje prirodno žive u našim ustima, a to može izazvati problem sa karijesom i desnima.

Loš zagrižaj i drugi problemi sa zubima

Navika disanja na usta umjesto na nos donosi čitav niz problema sa zubima. Iskrivljeni zubi, loš zagrižaj i nepravilan rast zuba samo su neki od njih.

Dugo i usko lice

Prema studijama, disanje na usta i držanje jezika u pogrešnom položaju čine donji dio lica dužim. Zbog toga je ovaj proces izuzetno važan za djecu do pete godine. Osim izdužene donje polovine lica, disanje na usta može dovesti do takozvanog konveksnog profila s malom bradom i kosim čelom.

Ako primijetite disanje na usta ili bilo kakve druge probleme s disanjem kod svog djeteta, što prije posjetite ljekara, kako bi vam dao smjernice i upozorio vas ukoliko je to opasno.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂