Veliki hrišćanski praznik, Bogojavljenje, u Banjoj Luci je danas obilježen tradicionalnom litijom i plivanjem za Časni krst na rijeci Vrbas.

Bogojavljenske svečanosti započele su svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja, koju je služio episkop banjalučki gospodin Jefrem. Nakon toga, ulicama Banje Luke, prošla je svečana litija u kojoj su, između ostalih, učestvovovali gradonačelnik Draško Stanivuković i predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić.

Po dolasku litije na Gradski most, održan je vjerski obred, a potom je Časni krst spušten u rijeku Vrbas. Do krsta je plivalo 12 mladića, što je manji broj u odnosu na ranije godine zbog propisanih mjera, a prvi do krsta je doplivao Srđan Jolić.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, rekao je da plivanje za Časni krst predstavlja vijekovnu tradiciju i običaj pravoslavnih naroda.

On je podsjetio da je prošlogodišnja litija održana u atmosferi borbe naroda Crne Gore za očuvanje svetinja u ovoj zemlji. Ujedno, Stanivuković je uputio čestitke pobjedniku Srđanu Joliću, ali i svim momcima koji su učestvovali u plivanju za krst.

– Danas, u doba pandemije, naš narod je pokazao volju, sabornost i snagu. To je dokaz da uprkos svemu ostajemo jaki i ujedinjeni oko vjere i Crkve. Ponosan sam što Grad podržava jednu ovakvu manifestaciju koja najbolje oslikava našu vijekovnu tradiciju, i to ćemo njegovati i u budućnosti. Ovaj događaj će uvijek imati podršku Grada, te želim da se zahvalim i Eparhiji banjalučkoj i gospodinu Jefremu na saradnji, koju će grad Banja Luka i dalje njegovati. Svima neka je srećan i blagosloven praznik Bogojavljenje – poručio je Stanivuković.

Pobjednik u plivanju za Časni krst, Srđan Jolić, rekao je da treći put pliva za krst i da mu je ovo druga pobjeda.

– Plivanje zimi mi ne predstavlja problem, jer sam aktivni vaterpolista i plivač, tako da mi plivanje za Časni krst predstavlja ogromno zadovoljstvo i čast. Privlači me ljubav prema vodi i prema vjeri i zbog toga sam danas ovdje – zaključio je Jolić.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂