Praznici su za nama i vjerujemo da ste iskoristili priliku za kuhanje sa članovima porodice, i možda i ovladali novim tehnikama pripreme hrane.

Pored odabira kvalitetnih namirnica, veliku ulogu igraju i začini, o kojima će danas biti riječi. Potrudili smo se da izdvojimo sve što je dobro znati u vezi sa najčešće korišćenim egzotičnim, domaćim, slatkim, kiselkastim i ljutim dodacima u svježem obliku ili u prahu. Nadamo se da će vam redovi koji slijede biti zanimljivi i korisni…

1. Lovorov list

Ovaj veoma zastupljen začin gaji se tokom cijele godine, a odlično se slaže sa povrćem, mesom i ribom. Ukoliko ga, pak, dodate u čokoladni ganaš, on će poprimiti neobičan aromatični ukus.

2. Zvjezdasti anis

Njegov latinski naziv illicium, znači očaranost, a nota mu je slatkasta, nalik sladiću. Zbog svog karakterističnog oblika, posebno je zanimljiv u vrijeme praznika. Važno je napomenuti da se koristi u cjelini, mljeven, ali ne i u komadima.

3. Muskatni oraščić

Kako je riječ o intenzivnom začinu, treba ga koristiti umjereno. Može da stoji dugo, ali u slučaju da primijetite crne tačkice po njemu, najbolje bi bilo da ga odmah bacite. Nezamjenljiv je u pripremi bešamel sosa, raviola i tortelina, a može se dodati i u filove za torte.

4. Cimet

Topao i aromatičan, cimet jelu daje željenu slatkoću. Poznato je da ga dodajemo u slatkiše, ali ne zaboravite ni na slaniše. Naime, odličan je dodatak crvenom mesu i sosu od paradajza koji se služi uz tikvice.

5. Đumbir

Riječ je o začinu koji spada u super hranu, a iako je prilično jakog i oporog ukusa, tokom kuhanja gubi na intenzitetu. Ukoliko se hranite zdravo, isprobajte ga u salati od bundeve i kupusa, a gurmanima predlažemo da masnoću svinjskog mesa ublaže upravo dodatkom male količine đumbira.

6. Šafran

Iako se ubraja u najskuplje začine, mala količina šafrana jelu daje boju i aromu. Odlično se kombinuje sa povrćem, prije svega mrkvom, prazilukom, šampinjonima, bundevom i špinatom.

7. Karanfilić

Ovaj začin ne samo da prija nepcima, već ima i antiseptičko dejstvo. Najbolje je kada se koristi čitav, a ne mrvljen, jer tada ne gubi aromu. Takođe, dobro je dodati ga na početku pripreme, kako bi postepeno bogatio ukus jela.

8. Čili

Njegova primjena razlikuje se u zavisnosti od zemlje, a za ljutinu je zadužen kapsaicin. Jači je mljeveni nego onaj u svježem obliku, ali za svaki slučaj odstranite sjeme i dršku. Neobičan spoj nastaje kada malo čilija pospete po tropskom voću.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂