Iako mnogi mališani obožavaju da se kupaju, dogodi im se da popiju vodu punu mokraće, sapunice i bakterija. A da li ona može biti opasna?

Većina mališana obožava veče, a posebno vrijeme za kupanje. U kadi se pretvaraju da su sirene, obožavaju da se prskaju, igraju i uživaju.

Različite dodatke poput plastičnog posuđa i čašica, igračkica nose sa sobom i pune ih vodom, a onda se nerijetko dogodi da je i popiju. Roditelji se u tim trenucima trude da ostanu smireni, ali nikad nisu sigurni može li njihovoj djeci da naškodi ispijanje vode u kojoj su mokraća, sapunica i prljavština.

Možete odahnuti, jer pijenje vode za kupanje u kojoj je mokraća možda zvuči odvratno, ali nije opasno.

“Urin je sterilna tjelesna tečnost i ne prenosi bolesti, ali problem može biti ako je u vodi sapunica”, naglasila je doktorka Tricija Fener.

Zašto djeca imaju potrebu uopšte da piju vodu u kojoj se kupaju

Stručnjaci kažu da je to način na koji istražuju svoje okruženje i uče o svijetu. Oni ne razumiju da nije svaka voda za piće.

Zaustavite dijete kad krene da pije vodu za kupanje tako što ćete mirno, ali odlučno reći: “Ne, mi tu vodu ne pijemo. Voda za kupanje nije za piće.” Možete da pitate dijete je li žedno i želi li vodu iz slavine, a nakon toga mu pojasnite razliku.

Takođe, ako ne postižete željeni rezultat, napomenite mališanu da će njegovo ponašanje imati posljedice.

“Ako popiju vodu nakon razgovora, recite im da će završiti s kupanjem. Budite dosljedni i na kraju ćete zaustaviti takvo ponašanje”, savjetuje Tricija Fener.

Ono na šta doktorka apeluje je da roditelji u situacijama kao što je kupnje uvijek budu prisutni.

“Djetetu koje je u kadi morate posvetiti punu pažnju. Tako ćete moći odmah da zaustavite neželjeno ponašanje, a dijete neće na negativan način tražiti vašu pažnju i praviti nestašluke da bi je privuklo.”

Važno je da znate i da je mokrenje u kadi potpuno bezazleno, ali obavljanje velike nužde je druga priča. Doktorka objašnjava da je to potencijalno štetno za zdravlje djeteta i da kadu u tom slučaju odmah morate da ispraznite i očistite, kao i igračke, a nakon toga morate ponovno da okupate dijete.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂