Vaša beba je dugačka oko 27.8cm (od glave do pete) i teži oko 430 grama, kao npr. dunja. Sada je već mala verzija sebe kao novorođenčeta. Još uvijek bez puno masnoća, koža bebe je naborana i prekrivena lanugom (finim dlačicama). Ali, ovo će se ubrzo promijeniti, jer bebi predstoji dobijanje na težini i nagomilavanje potkožnog sala.

U ovom momentu bebino tijelo sadrži svega 1% masnoća, ali od sada počinju da se nagomilavaju slojevi sala što će omogućiti tijelu da stvara i zadržava toplotu. Ipak, bebina masnoća nije ista vrsta masnoće kao i ona koju i vi trenutno dobijate. Kod bebe je u pitanju tzv. “braon salo” – odnosno masnoća koja se odmah pretvara u energiju.

Bebine oči su potpuno formirane, ali dužice još uvijek nemaju pigment. 

Senzorni sistem se rapidno razvija i vaša beba se privikava na nove osjećaje. Počinje da dodiruje svoje lice, vrat, noge, ruke, pupčanu vrpcu… sve na šta slučajno naleti.

Nokti bebe sada prekrivaju vrhove prstiju i nastavljaju da rastu. Štaviše, nakon rođenja biće potrebno skratiti te noktiće kako se beba slučajno ne bi ogrebala. 

Kako se stvari odvijaju kod vas u 22. nedjelji trudnoće?

Sada je već svima jasno da ste u drugom stanju. Mnogima će prvi impuls biti da vam dodirnu stomak što je mnogim ženama u redu, ali mnogima i nije. Budite slobodni da kažete ljudima ukoliko vam to smeta.

Pojava strija

Vaš stomak raste, koža se rasteže i moguće je da usljed toga osjećate svrab po stomaku, grudima, bokovima… Možda ćete čak primijetiti i pojavu strija koje mogu biti rozikaste ili tamno braon, u zavisnosti od boje vaše kože. Iako se uglavnom javljaju na stomaku i grudima, strije se takođe mogu javiti i na kukovima, butinama, zadnjici.

Postoje losioni i kreme koje se mogu naći po regularnim prodavnicama ili apotekama koje vjerovatno mogu ako ne spriječiti, onda bar ublažiti ovu pojavu, jer hidriraju kožu. Važno je početi na vrijeme (sad) i biti dosljedan sa redovnom, svakodnevnom njegom. Ukoliko vam se ne daje novac na kupovinu krema i losiona, možda možete pokušati da sami napravite svoj losion za njegu kože u trudnoći.

Ipak, imajte u vidu da nasljeđe ima glavnu ulogu u pojavi strija. Ako su vam geni poklonili elastičnu kožu, nećete imati veliki problem sa strijama koristili kreme ili ne, i obrnuto…

Lažne kontrakcije

Da li osjećate da vam se stomak odjednom, iz čista mira, stegne? Ovo su tzv. Brakston Hikosve kontrakcije, koje se drugačije nazivaju još i lažne, odnosno pripremne kontrakcije i, kao što im i ime kaže, služe da vašu matericu pripeme za veliki dan! Mnoge žene počnu da ih osjećaju prilično rano u trudnoći, mada su uobičajene tek u drugom i trećem trimestru. Takođe je moguće i da ih ne osjetite sve do porođaja.

Ove kontrakcije ne utiču na grlić materice, ali u nedjeljama pred porođaj mogu postati pomalo bolne, da bi se na kraju pretvorile u prave, porođajne, koje će uticati na otvaranje grlića.

Pojačana fizička aktivnost, dehidriranost, seksualni odnos, orgazam i seksualna stimulacija mogu izazvati učestalije kontrakcije. Ipak, lažne kontrakcije bi trebalo brzo da prođu, ukoliko se opustite i popijte čašu vode.

Razgovarajte sa doktorom o simptmima i pojavma koje možete iskusiti i tražite da vam jasno kaže kada bi trebalo da ga pozovete.

Savjet za 22. nedjelju:

Sindrom nemirnih nogu

Ovaj sindrom je relativno čest pratilac trudnoće i prilično je neprijatan. Srećom, traje privremeno, a poptuno prestaje ubrzo nakon porođaja.

Kako se ispoljava?

Ispoljava se kao veoma neprijatna senzacija strujanja u nogama (a često i rukama), sa nekontrolisanom potrebom da mrdate i pomjerate noge (ili ruke). Ovo donosi momentalno olakšanje, ali čim se umirite, neprijatan osjećaj se odmah vraća.

Šta je uzrok?

Pravi uzrok nije poznat, ali neka istraživanja ukazuju na moguć nedostatak magnezijuma, gvožđa ili folata. Takođe, moguće je da kofein, čak i u malim dozama, pogoršava simptome. Antihistamini koji se koriste u tretmanu kijavice i alergija takođe mogu pogoršati simptome.

Šta može da pomogne?

  • Dugo ležanje će vjerovatno podstaći ojsećaj nemirnih nogu. Trudite se da uveče legnete tek kad vam se zaista prispava, a podignite noge dok gledate TV ili čitate.
  • Porazgovarajte sa doktorom o uvođenju suplemenata gvožđa, magnezijuma, vitamina B12 ili folata. Doktor će o ovome donijeti odluku u zavisnosti od toga da li već uzimate ove suplemente, i u kojoj dozi.
  • Istezanje mišića, masaže, tople kupke (umjereno tople), vježbe i tehnike relaksacije takođe mogu da pomognu.

Saznajte više i o drugim nedjeljama trudnoće OVDJE