Zbog veće količine žive u morskim plodovima postoji opravdana briga trudnica da li smiju da jedu ribu i morske plodove. Pogledajte koje su preporuke stručnjaka.

Mnogim budućim mamama jedna od velikih dilema jeste – da li smiju da jedu ribu i morske plodove u trudnoći.

Naravno da možete, čak je i preporučljivo, ukoliko vam ne smeta i ako vam sam miris ne izaziva mučninu. Riba i morski plodovi sadrže hranljive i korisne sastojke koji pomažu fetusu u razvoju. Ipak, u ribi postoje kontaminirane supstance i živa zbog kojih su morski plodovi dugo vremena bili na listi zabranjenih sastojaka.

Preporuke vezane za ishranu trudnica, kada je riječ o morskim plodovima, mijenjale su se tokom godina, a američka Uprava za hranu i lijekove je donijela odluku da trudnice ne preskaču ribu i da je mogu jesti uz određene preporuke.

Nedavno su pojedine organizacije objavile određene smjernice trudnicama u vezi sa upotrebom ribe tokom trudnoće. Organizacije su takođe napravile spisak ribljih vrsta koje sadrže najmanje štetne sastojke, kao i preporučena količina tokom nedjelje.

“Mnoge žene su godinama izbjegavale da jedu ribu tokom trudnoće ili da hrane svoju djecu njom”, rekao je naučnik Uprave Stiven Ostrof i dodao da nova istraživanja pokazuju da bi izbjegavanje ribe značilo i zaobilaženje dobrih i korisnih sastojaka koji se nalaze isključivo u plodovima mora, a koji pomažu fetusu (i maloj djeci) da se pravilno razvije.

Riba sadrži puno proteina, gvožđa, vitamina D, vitamina B12 i minerala poput joda, cinka i selena. Takođe, ona je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje pospješuju razvoj mozga fetusa, nervnog sistema i smanjuju rizik od preeklampsije, male porođajne težine i prijevremenog porođaja.

Kada se uvrsti u zdravu ishranu, riba je takođe povezana sa zdravljem srca i smanjenim rizicima od gojaznosti, kažu stručnjaci.

Riba i morski plodovi se preporučuju i ženama koje doje (čak nekoliko puta nedjeljno) kako bi i mama i beba unijele korisne sastojke iz ove hrane. Posebno je važno da se konsultujete sa ljekarom i da utvrdite koliko količinski smijete da jedete ribu, koliko često i da li je ona bezbjedna za vas i plod (zavisi od vaše trudnoće, zdravlja).

Vrste ribe za koju stručnjaci kažu da se može jesti tri puta nedjeljno:

– sardina

– som

– rakovi

– oslić

– ostriga

– losos

– škampi

– lignje

– pastrmka

– tuna (konzervirana)

Ukoliko je riba ulovljena svježa – isključivo možete pojesti jednu porciju nedjeljno.

Riba koju smijete jesti jednom nedjeljno:

– šaran

– zubatac

Riba koju treba izbjegavati u trudnoći zbog visokog procenta žive:

– skuša

– narandžasta hrapava riba

– ajkula

– tuna (Veliko oko)

Za sve informacije o ishrani bogatoj ribom i morskim plodovima konsultujte se sa ljekarom, koji će vam dati najbolje smjernice, kako ne bi došlo do komplikacija.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂