Ostavite ponos i sreću sa strane i mislite o budućnosti svoje djece…

Kod nas je normalno da roditelji slike svoje djece postavljaju na društvene mreže svakodnevno. Rođenje, krštenje, prva šetnja, prvi zub, prvo šišanje, polazak u školu… Krupni kadar, lice “na izvolite”, golišavo dijete u kadi ili na plaži… Pojedini roditelji su napravili i poseban profil na kojem je samo njihovo mezimče. I sve to rade iz neznanja i krajnje naivno.

Ispod naizgled mirne površine društva, krije se nešto veoma opsno: manipulacija djecom, krađa djece, pedofilija….

Kada podijelite sliku svog djeteta na društvenoj mreži vi ga, nesvjesno izlažete onome od čega ga svjesno čuvate!

Uzmimo primjer: dijete je krenulo u prvi razred osnovne škole. Fotografisali ste ga ispred škole, tako da se u pozadini vidi naziv škole. Iz čistog ponosa, fotografiju ste objavili na društvenim mrežama. Da li znate da svako ko ima pristup internetu, sada može da “uđe u trag” vašem djetetu? Nemaju svi, koji pogledaju fotografiju vašeg djeteta, dobre namjere!

Zašto roditelji treba da razmisle dvaput, prije nego fotografiju svog djeteta postave na društvene mreže?

Kada objavite fotografiju na društvene mreže, ona više ne pripada samo vama.

Tehnički gledano, svaki put kada postavite fotografiju na društvene mreže, vlasnici tih mreža imaju pravo da koriste tu fotografiju na bilo koji način koji njima odgovara,” kaže Šajn Šerman, izvršni direktor firme Tehloris, stranice za web podršku.

“Dok vi zadržavate autorska prava na fotografiju, društvene mreće čiji server hostuje sliku, posjeduju licencu. Mogu da je prodaju oglašivačima i sami zarade od nje, a da vi ništa i ne znate o tome. Uslovi korišćenja društvenih mreža kažu da imaju pravo da koriste vaše fotografije bez vašeg pristanka. Što može biti zastrašujuće, kada nemate pojma za šta i kako neko može da koristi fotografiju vašeg djeteta,” kaže Šerman.

“I  to nije sve. Recimo da ste objavili fotografiju na kojoj se vidi kako pravite palačinke svojoj djeci u subotu ujutru. Fotografija sa društvenih mreža se koristi da bi se otkrile vaše navike, a one se daju izdavačima, oglašivačima, pa ćete odmah imati reklamu za tiganj za palačinke, pidžame itd.”

Roditelji nisu ni svjesni da objavom fotografija svoje djece mogu doprinijeti krađi identiteta iste.

Na mrežama ništa nije besplatno.

“Na društvenim mrežama nema privatnosti,” kaže Pam Rutleg, psiholog i direktor Istraživačkog centra za medijsku psihologiju.

Tamo nekog nije briga kako ćete vi postaviti fotografiju na Fejsbuk. Dovoljno je da je neki psihopata ili pedofil prijatelj, prijatelja i može odmah da uradi snimak ekrana vašeg djeteta,” kaže Rutleg.

Fotografije na društvenim mrežama mogu da pokažu gdje se dijete nalazi, kakve su mu navike (da li jede palačinke, sladoled, da li vozi bicikl, rolere i td.)

Rahel Biar, bivši tužilac za seksualne zločine i zlostavljanje djece, kaže da fotografije odaju lične podatke.

Svaka fotografija koju objavite sadrži podatke gdje se nalazite i šta je na fotografiji. Mnogi ljudi ne shvataju da ove fotografije neće nestati sa Interneta kada ih vi izbrišete sa društvenih mreža.

Važno je imati na umu da su otmice rijetke, ali veoma je bitno da budete na oprezu. Opasnost da neko ukrade vaše dijete je prilično mala. Ali, nije bitno da li je broj 0,1 ili nešto manji, ipak je to nečije dijete. I vjerujte mi, ne želite da to bude vaše dijete,” kaže Rutleg.

Organizacija za borbu protiv seksualnog nasilja kažu da 93 posto maloljetnih žrtava seksualnog zlostavljanja, zlostavlja neko koga poznaje. Slike djece mogu im olakšati ulazak u djetetov život.

Dio načina na koji nasilnik radi na manipulisanju ili utišavanju djeteta je bavljenjem onim što naziva dotjerivanjem, što u osnovi predstavlja da on udara tamo gdje dijete najviše boli. Dijete vjeruje toj odrasloj osobi ili nasilniku i oslanja se na njega.  A koji je bolji način da manipuliše djecom do slika koje postavljaju njegovi roditelji,” kaže Bair, prenosi yahoo.com

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂