Časne verige Svetog apostola Petra, praznik u narodu čuven kao Verižnjača ili Verižica, pravoslavni je praznik u Srba koji neke porodice slave i kao krsnu slavu. Proslavljaju se 29. januara po gregorijanskom kalendaru.

Srpska pravoslavna crkva obilježava danas Časne verige, dan kada je kralj Irod okovao Svetog apostola Petra.

Verige u koje je Sveti Petar bio okovan hrišćani su kasnije godinama čuvali, vjerujući da su čudotvorne i da donose izliječenje svakome ko ih dotakne.

Dugo godina je čuvan i ubrus kojim su vjernici brisali Svetog Pavla tokom mučenja, ali je on kasnije ipak izgubljen.

Takođe, u našem narodu postoji mnogo običaja vezanih za ovaj praznik, a jedno se čak vezuje i za našeg najvećeg svetitelja, Svetog Savu.

Narodno predanje kaže da je jednom i Sveti Sava bio okovan u verige, pa je po oslobođenju, sačuvao verige i njima liječio. Jednom se, tako, susretne sa Svetim Petrom, i razmijeni sa njim okove. Sava je Petru dao hladne, a Petar Savi vruće. Da nisu tako uradili, narodu bi ljeti bilo prevruće, a zimi prehladno.

Narodna vjerovanja i običaji

Na ovaj dan ne rade se teži poslove, a žene poste

Na Kosovu i Metohiji praznuju Verige da ne bude kuge, stočari da stoka napreduje i prije zore zahvate nenačetu vodu na izvoru i sa njom prskaju stoku. Ratari to isto rade sa žitom u košu, da bi zdravo izgurali zimu do kraja.

Na ovaj dan zvjeri ne napadaju ljude i ne šiju se odijela. Ko nosi odijelo koje je šiveno na Časne Verige, vjeruje se da će poginuti od groma.

Po narodnom vjerovanju od Verižnica (Časnih Veriga) nastaje blaže vrijeme, jer Bog usijanim verigama počinje da zagrijava zemlju. U mnogim mjestima, Verige se smatraju za veliki praznik. Kosovsko stanovništvo praznuje Verižnjake zbog kuge, u nekim selima zbog stoke, a stočari ih praznuju zbog stoke. Ko nosi odijelo šiveno na Časne Verige, vjeruje se da će poginuti od groma.

Te verige čuvahu hrišćani koliko zbog uspomene na velikog apostola, toliko i zbog njihove  moći, jer se mnogi bolesnici izliječiše dodirom o njih.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂