Prstohvat bibera ili aleve paprike se stavlja u veliki dio jela koja spremamo. Biber možete naći mljeven ili u zrncima, aleva paprika pak može da bude slatka ili ljuta.

Oba začina obično čuvamo u papirnim kesama ili u staklenim posudama. Međutim, veoma često u ovim posudama počinju da se razvijaju male bubice i mušice.

Ovi neprijatni insekti ne samo da začine čine nepogodnim za upotrebu, već i puze po većem dijelu začina u ormariću.

Ovi insekti obično “napadaju” slatku alevu papriku. Možete da se spasite od njih koristeći čen bijelog luka. U teglicu sa začinom dodajte neoguljeni čen bijelog luka i problem je riješen. Možete da pokušate da napravite isto i sa teglom sa pasuljem, rizom, kao i sa sočivom.

Miris bijelog luka neće dozvoliti nikakvo rasprostiranje mušica i bilo kakvih bubica u začinu.

Vjerovatno mislite da će bijeli luk prenijeti svoju aromu na proizvode, ali budite mirni – on će pomoći jedino u zadatku da drži insekte dalje od teglica sa začinima.

Drugi način za čuvanje aleve paprike od mušica je da je pomiješate sa malom količinom soli u posudi u kojoj je držite – ovo će takođe zaustaviti svakakve radosti da vise oko začina.

Kada smo već razjasnili kako se čuva aleva paprika, da vidimo i kako tačno da čuvamo crni biber. Kod ovog začina možemo da izaberemo u zrnu ili mljeveni. Smatra se da je bolje da kupujemo biber u zrnu koji da sameljemo mašinicom neposredno prije nego što ga koristimo u nekom jelu.

Na taj način aroma začina će biti dosta jača, a i osim toga – u kesice sa mljevenim crnim biberom ponekad dodaju različite primjese.

Kada je crni biber u zrnu, može da sačuva svoju aromu dosta duže vrijeme, nego gotov mljeveni u kesicama.

Možete da ga koristite u najrazličitijim jelima, obavezno je da svježe mljeveni biber dodate skoro na kraju jela kako ne bi izgubio svoje hranljive kvalitete i svoju aromu.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂