Prave se od nekoliko sastojaka i ne zahtijevaju ni kuhanje, ni pečenje.

Sastojci:

  • 300 gr mljevenog Oreo keksa
  • 2 kašike šećera u prahu ili po ukusu, keks je već sladak pa to možete sami da procijenite da li je potrebno još ili ne
  • 150 gr krem sira ( neslani )
  • 200 gr bijele čokolade
  • 1 kašika ulja

Priprema:

Krem sir umutiti žicom sa šećerom u prahu, pa dodati 280 gr mljevenog Oreo keksa i sve miješati, a kasnije i rukom umijesiti.

Masa će biti zrnasta, ali kako budete mijesili, sve će se oblikovati i spojiti u jednu kuglu.

Ukoliko koristite Oreo keksiće, treba vam dva pakovanja. Otvorite svaki keksić,pa skinite punjenje. Keksiće sameljite. 100 gr krem sira pomiješajte sa punjenjem, šećer u prahu onda nije potreban, pa dodate mljeveni oreo keks i sve umijesite.

Oblikujte kuglice, težine između 15 i 20 grama.

Ostavite u frižider da se stegnu.

Čokoladu usitnite, mnogo lakše će se tako otpiti. Stavite u jednu užu posudu, mi smo koristili šolju i na baš laganoj vatri, odmah pored odmrzavanja na mikrotalasnoj otapajte.

Otapajte minut pa provjerite, promiješajte šetapićem za ražnjiće ili viljuškom, vratite u mikrotalasnu dok se čokolada potpuno ne otopi.

U otopljenu čokoladu dodati ulje i promiješati da se sjedine.

Najsigurnije otapanje čokolade je na tihoj vatri, da ne bi gorjela ili bijela čokolada u ovom slučaju se zgrudvala. kada je temperatura prejaka stvore se grudvice, odvoji se mlijeko u prahu koje je koristeno od masnoće i ne dobijemo ništa na kraju.

Ohlađene kuglice umačite u bijelu čokoladu, stavite na rešetku ili papir za pečenje i odmah pospite sa malo mljevenog Oreo keksa (onih 20 gr što smo ostavili ).

Čim se čokolada stegne, spremne su za služenje.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂