Dok su se posude zagrijavale odozdo tokom eksprerimenta, na masnom filmu se pojavio takozvani gradijent temperature…

Češki naučnici definisali su da je za ljepljenje hrane za tiganj odgovorna “termokapilarna konvekcija”, proces zbog kojeg se ulje iz sredine posuđa povlači prema ivicama.

“Ovdje je i eksperimentalno objašnjen fenomen ljepljenja hrane prilikom prženja na tiganju”, stoji u uvodnoj rečenici istraživanja koje je objavljeno u časopisu Physics of Fluids.

Za svoj eksperiment, testirali su dva tiganja s posebno dizajniranim dnom da se hrana ne bi lijepila: jednu presvučenu keramičkim česticama i drugu s teflonskim premazom. Površine posuda bile su prekrivene tankim slojem suncokretovog ulja, a zatim su, koristeći gornju kameru, naučnici izmjerili brzinu kojom su se suhe mrlje stvarale i rasle dok su se posude zagrijavale.

Naučnici su primijetili da se, dok su se posude zagrijavale odozdo, na masnom filmu pojavio gradijent temperature (promjena temperature). To je stvorilo gradijent površinske napetosti, koji je usmjeravao ulja od središta posude prema ivicama. Tečnosti s visokim površinskim naponom snažnije vuku okolne tečnosti.

Ovo je izvrstan primjer termokapilarne konvekcije na djelu: Pojave u kojoj gradijent površinskog napona prisiljava tečnost (u ovom slučaju, ulje) da migrira prema spolja. Jednom kad se to dogodi, hrana se zalijepi za središte posude, što je rezultat “stvaranja suhog mjesta u tankom filmu suncokretovog ulja“, tvrde autori studije.

Naučnici su takođe identifikovali uslove koji dovode do suhih mjesta na tiganju, što je rezultiralo sljedećim savjetima:

“Da bi se izbjeglo neželjeno stvaranje suhog mjesta, treba primijeniti sljedeći skup mjera – jednu ili više njih: Povećati količinu ulja tako da čitav tiganj bude premazan uljem, zagrijavati ga umjereno, koristiti posude s debljim dnom i miješati hranu dok je termički obrađujete“, prenosi portal Gizmodo.

Ukratko, sve ste to vjerovatno i do sada intuitivno znali, osim, možda, toga da treba birati tiganj s debljim dnom.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂