U borbi za dah zaraženih virusom korona u bolnicama širom Republike Srpske lani je potrošeno 1,82 miliona kilograma medicinskog kiseonika, pa je u zdravstvenim ustanovama potrošnja tog gasa bila višestruko veća nego u godinama prije pandemije.

Od pojave prvog zaraženog virusom korona u Srpskoj 5. marta prošle godine, stotinama građana bila je neophodna terapija kiseonikom kako bi njihova pluća nastavila da funkcionišu normalno, ali su neki, nažalost, uprkos ogromnim naporima medicinskih radnika, izgubili bitku.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da je u toku 2020. godine, a posebno od oktobra kada je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja oboljelih od “kovida 19”, kao i pacijenata sa težom kliničkom slikom, znatno povećana potrošnja medicinskog kiseonika u terapijskim procedurama u svim “kovid” bolnicama.

– Prema podacima zdravstvenih ustanova u pojedinim bolnicama je povećana potrošnja kiseonika čak do osam puta u odnosu na 2019. godinu. Kako su količine kiseonika koje su zdravstvene ustanove imale ugovorene prema postojećim ugovorima realizovane već do kraja novembra ili su bile pri kraju, bolnice su bile prinuđene da raspisuju i nove postupke nabavke. U nastojanju da se zdravstvenim ustanovama obezbijedi dodatna podrška, Upravni odbor Kompenzacionog fonda RS 28. januara ove godine odobrio je 2,12 miliona KM za isplatu obaveza koje bolnice u imaju prema dobavljačima kiseonika – naveli su u resornom ministarstvu.

Koliko je potrošnja kiseonika u zdravstvenim ustanovama povećana najbolje pokazuju podaci iz najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, u kojoj je u novembru prošle godine bilo hospitalizovano više od 450 zaraženih pacijenata.

– U prošloj godini potrošeno je 749 tona i 832 kilograma tečnog kiseonika, te 20 tona i 839 kilograma kiseonika u bocama koji se primjenjuje u objektima koji nemaju razvedenu cijevnu instalaciju. U 2019. godini potrošene su 383 tone i 680 kilograma tečnog kiseonika, kao i dvije tone i 456 kilograma kiseonika u bocama – naveli su za “Glas Srpske” u UKC-u. Dodali su da je nabavka svih medicinskih gasova regulisana ugovorom o njihovoj nabavci te da nema nikakvih posebnih procedura i otežavajućih okolnosti zbog pandemije.

Za nabavku kiseonika u toku prošle godine bijeljinska bolnica “Sveti vračevi” potrošila je oko 350.000 maraka.

– To je gotovo deset puta više nego ranijih godina – naveli su u toj zdravstvenoj ustanovi.

Dodaju da su lani imali problema i sa nabavkom i isporukom kiseonika sve dok nisu izgradili baznu stanicu za “kovid dva” bolnicu.

Riječ je o Jedinici za intenzivnu njegu čiji je kapacitet više od 3.000 litara i time smo izbacili iz upotrebe boce od 20 ili 50 litara koje nisu mogle ispratiti tempo dnevne potrošnje – pojasnili su u bijeljinskoj bolnici.

Direktor zvorničke bolnice Ivan Popović kaže da je ta zdravstvena ustanova prije pandemije na godišnjem nivou ugovarala kiseonik u vrijednosti 74.000 KM i najčešće ne bi ni potrošili tu količinu.

– U prošloj godini za nabavku kiseonika izdvojeno je 263.000 maraka, od čega samo u decembru 120.000 KM. Zahvaljjući Vladi Srpske i Kompanezacionom fonud uspjeli smo da izmirimo sav dug prema dobavljaču – rekao je Popović i dodao da je situacija u bolnici sada mnogo bolja, te da imaju 14 hospitalizovanih “kovid” pacijenata, od kojih samo dva na respiratoru.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(glassrpske)