Rodbina ubijenog monaha manastira Glogovac Stefana Ačića (62), nakon strašnog zločina za koji je osumnjičen Dragan Ševo iz Banjaluke, zavijena je u crno, a pribojavaju se da bi se moglo dogoditi da on bude osuđen, kako su rekli, na suviše blagu kaznu zbog svog psihičkog stanja.

Sinovac ubijenog monaha Stefana, Davor Ačić, kazao je za “Glas Srpske” da je Ševo zloupotrijebio dobrotu i pomoć njegovog strica monaha Stefana.

– Zloupotrijebio ga je i brutalno ga ubio nožem. Bojimo se da se ne izvuče sa malom kaznom, da ga ne proglase psihički neuračunljivim s obzirom na to da se navodno sam povrijedio – kazao je Ačić.

Naglasio je da je česta praksa u pravosuđu BiH da optuženi za teška krivična djela budu osuđeni na male kazne.

Istakao je da je njegov stric brutalno ubijen, ni kriv ni dužan, od čovjeka kojem je pomogao i svaka druga, osim najstrože kazne, bila bi nepravedna.

– Pravo i pravda često ne idu zajedno, ali ovaj slučaj je sve šokirao i zaprepastio. Ubiti monaha koji je služio Bogu i narodu i svima pomagao je nešto do sada nezabilježeno. Zločin nas je šokirao i veoma potresao. Čitava porodica zavijena je u crno. Iako ni 100 godina kazne ne bi vratilo strica, ali bi bar oštra kazna zadovoljila pravdu – kazao je Davor Ačić.

Dragan Ševo je osumnjičen da je monaha Stefana usmrtio 7. decembra 2020. godine nakon što je od njega tražio novac da plati dugove.

– Monah je odbio da mu da pare i tada je došlo do kraće prepirke, nakon koje je Ševo izvadio nož i ubo monaha dva puta u predjelu grudi. Ševo je nakon toga sa više mjesta u manastiru pokupio sitni metalni i papirni novac u raznim apoenima u ukupnom iznosu između 1.200 i 1.300 KM i pobjegao – utvrđeno je istragom.

Ševo je nakon što je izbo monaha navodno zaključao prostoriju gdje se desio zločin, te pregledao više manastirskih odaja i ukrao novac. Teško ranjeni monah je uspio da pozove drugog monaha, kojem je rekao da je uboden. Tada mu je kazao i ko ga je ranio. Ačić je po dolasku policije i hitne pomoći prevezen u bolnicu, gdje je preminuo istog dana oko 20.15 časova. Toga dana odmah je pokrenuta potraga za osumnjičenim, tokom koje je uhapšen taksista koji je Ševu dovezao do manastira Glogovac. Taj vozač je ispričao da nije znao za zločin do povratka u Banjaluku, kada je vijest o ubistvu monaha odjeknula na internetu.

Hapšenje

Dragan Ševo je uhapšen dan nakon ubistva u banjalučkom motelu “Nana”, a tom prilikom sam sebi je zabio nož u grudi, nakon čega je prevezen u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci, gdje je operisan i bio na liječenju do ponedjeljka. Nakon hapšenja određen mu je pritvor, koju mu je nedavno produžen i može trajati do 21. marta.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(glassrpske)