Odluka koju sam dobio u Kabinet o smanjenju stope poreza na nepokretnosti za 50 odsto za privrednike, koju je predložio SNSD, značiće četiri miliona KM manje u budžetu grada, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Prema njegovim riječima, ova odluka djeluje dobra za građane, a u stvari će olakšice imati samo bogati na štetu grada.

“Četiri miliona KM u budžetu grada će značiti i težu podršku za Dom zdravlja, za besplatne udžbenike i bilo koju razvojnu komponentu koja ovom odlukom neće biti moguća. Ova odluka je neprihvatljiva”, naveo je Stanivuković.

Istakao je da oni koji imaju stan od 50, 60, 70 ili 80 kvadrata ne plaćaju porez na nepokretnosti, te se njima uopšte ne čini nikakva usluga.

“Porodica koja, na primjer, živi u kući od 100 kvadrata ima olakšicu od svega 2,5 KM, a grad gubitak od četiri miliona. Ako činimo nekome sitnicu, zašto onda da imamo toliku štetu“, upitao je Stanivuković.

Bojan Kresojević, savjetnik za ekonomska pitanja gradonačelnika, istakao je da u najizazovnijoj godini što se tiče budžeta nije mudro predlagati amandman na odluku koji će imati za efekat smanjenje prihoda od poreza na nepokretnosti.

Pokušali smo dobiti Mladena Ilića, predsjednika Skupštine grada Banjaluka, koji dolazi iz redova SNSD-a, ali se do zaključenja ovog teksta “Nezavisnih” nije javljao na telefon.

Međutim, kako nezvanično saznajemo, Ilić i Stanivuković treba večeras da razgovaraju o ovom prijedlogu.