Preskakanje doručka nosi sa sobom određene posljedice koje se mogu nepovoljno odraziti na cjelokupno vaše zdravlje. Međutm, ima i neke prednosti.

Doručak se oduvijek smatrao za najvažniji obrok i to je svima poznato.

Stara poslovica kaže: „Doručak ne daj nikome, ručak podijeli sa prijateljima, a večeru daj neprijatelju“.  I zaista, obrok u jutarnjim časovima daje snagu za svakodnevne aktivnosti i predstavlja temelj našeg dana.

Međutim, veliki broj ljudi ima naviku da preskače doručak, što zbog žurbe uslijed poslovnih obaveza, što iz navike ili vjerovanja da će tako lakše smršati.

A šta se zapravo dešava sa našim organizmom kada preskočimo jutarnji obrok.

Opasnost od gojenja

Iako mnogi misle da preskakanje doručka pomaže u mršavljenju, to je mit.

Neka istraživanja su pokazala da glad u jutarnjim satima može biti povezana s gojenjem kako kod djece i mladih tako i kod starijih osoba.

Razlog preskakanja doručka i glad koja se javlja dovode do prejedanja kasnije tokom dana, a i zbog toga što jedenje prije odlaska u krevet vodi u gojenje.

Međutim, jedno istraživanje pokazuje da preskakanje doručka može dovesti do gomilanja kilograma, čak i ako se nakon toga ne prejedate, jednostavno zato što ta navika uzrokuje poremećaj unutrašnjeg sata tijela.

Loše raspoloženje

Preskakanje doručka se povezuje s poremećajima raspoloženja kod odraslih ljudi, pa su tako osobe koje ne doručkuju ujutro sklonije depresiji.

Osim toga, preskakanje jutarnjeg obroka 4 ili 5 puta nedjeljno povećava rizik za razvoj dijabetesa tip 2 za čak 55 posto. A ta navika se može povezati i s niskom nivoom šećera u krvi, kada dolazi do naglih promjena raspoloženja i razdražljivosti.

Umor u podnevnim časovima 

Ujutro, nakon duge pauze bez hrane, zalihe glikogena su niske, pa vam je potrebno više energije za produktivnost. Kad doručkujete, tijelo počne da vari masne kiseline kako bi proizvelo potrebnu energiju.

Međutim, preskakanje doručka, čak i ako se ujutro osjećate poletno, nakon nekoliko sati bićete iscrpljeni, a vjerovatno ćete i teško zadržati koncentraciju.

Bolje pamćenje

Naučnici su otkrili da povremeni post ima neke pozitivne učinke na tijelo. Takav način jedenja znači da svaki dan imate određeni period posta (obično je raspored takav da imate 8 sati tokom kojih možete jesti i 16 sati posta).

Dakle, ako preskočite doručak, jer je obuhvaćen s ovih 16 sati posta, to može dobro uticati na mozak, naročito na pamćenje. Ipak, ako se ne radi o ovakvom načinu ishrane (povremeni post), preskakanje obroka može imati negativan učinak na aktivnost mozga.

Može se usporiti proces starenja

Vjerovali ili ne, preskakanje obroka može usporiti starenje. Restrikcija kalorijskog unosa i povremeni post mogu pomoći u povećanju nivoa hormona rasta u tijelu, pa i u sniženju nivoa insulina.

Ali, možda je ipak bolje da preskočite večeru, a ne doručak.

Povećava se nivo kiselosti u organizmu

Nutricionisti kažu da je doručak još važniji za osobe koje imaju gorušicu.

Preskakanjem doručka može doći do povećanja nivoa kiselosti u organizmu, te do pogoršanja problema gorušice.

Moguća vrtoglavica ili glavobolja

Neodgovarajuća ishrana i preskakanje obroka mogu biti okidači za pojavu glavobolja i migrene. Stručnjaci tvrde da čak i ukoliko zakasnite sa doručkom ili neredovno doručkujete, to može imati negativan uticaj na tijelo, a obično je razlog za to pretjerano spuštanje nivoa šećera u krvi.

Glavobolja koja je posljedica nedostatka hrane u organizmu može biti jaka i praćena mučninom i znojenjem.

Preskakanje doručka može dovesti do porasta nivoa kortizola, jer tijelo to prepoznaje kao stresan događaj. Posljedica toga mogu biti tjeskoba i razdražljivost.

Povećava se rizik za razvoj srčane bolesti

Osobe koje preskaču doručak imaju 21 posto veći rizik za razvoj srčanih bolesti.

Međutim, važno je i šta jedete ujutro, a ne samo da li jedete. Krofna nije dovoljna da se organizam napuni svim potrebnim nutrijentima za normalno funkcionisanje.

Loš zadah

Osobe koje ne doručkuju dvostruko češće imaju loš zadah, a mnogi od njih toga nisu uopšte svjesni.

Ako ujutru ništa ne unesete u organizam, šire se bakterije koje uzrokuju neugodan miris da se zadrži u ustima nakon noći.

Može se poremetiti menstrualni ciklus

Istraživanja su pokazala da preskakanje doručka može biti povezno s neredovnim menstrualnim ciklusom, a može pojačati i bolove i grčeve.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂