Obrazovni program koji organizuje Nevid teatar iz Banje Luke u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije, u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru”, biće održan u Banskom dvoru 19. i 20. februara.

Prvog dana programa, sa početkom u 17 časova, biće održano predavanje o temi „Kako i zašto djeca uče kroz igru?” u svrhu razvoja kreativnog stvaralaštva i kritičkog mišljenja putem umjetnosti na kojem će biti predstavljena i analiza odgovora o obrazovanju koja je nastala kao rezultat Javnog regionalnog konkursa za originalne bajke i basne za djecu.

-Igra je sastavni dio života svake osobe i kao takva nije vezana samo za period djetinjstva, već i mladosti i odraslog doba. Predavanje će učesnicima ponuditi bolji uvid u to koliko je igra korisna aktivnost i na koji način djeca kroz igru istovremeno uče, napreduju u razvoju i prevazilaze različite prepreke – kazala je doktorka psiholoških nauka Ivana Zečević, predavač.

Nakon predavanja, posjetioci će imati priliku da poslušaju Albert B. Savić & The Invisibles, a od 19.30 časova biće premijerno prikazan animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle u produkciji Nevid teatra, autora i reditelja Marka Dukića, koji potpisuje i ilustracije, dizajn likova, animaciju, muziku i zvučne efekte. Naratorka je Smiljana Marinković, lektorka Nataša Kecman, flauta Nataša Vukojević Dukić i dizajn zvuka Albert Bojan Savić.

U okviru programa prvog dana biće promovisana i ilustrovana knjiga 15 bajki i basni za djecu, te audio-knjiga i verzija audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju koja je nastala po Easy to Read (lako za čitanje eng. prev.) standardima. Ilustracije su djelo Marka Dukića a bajke i basne djeci čitaju: Svjetlana Andrić, Marko Dukić i Dejan Andrić. Muziku i režiju potpisuje Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dizajn zvuka Albert Bojan Savić i flauta Nataša Vukojević Dukić.

Drugog dana programa, u subotu 20. februara sa početkom u 19.45 časova biće realizovano Javno čitanje bajki i basni za djecu radi promovisanja autorskog dramskog stvaralaštva u regionu i tom prilikom Nevid teatar će ugostiti autore i autorke iz: Beograda, Sarajeva, Trebinja, Niša, Viteza i Mostara koji će imati priliku da javno predstave svoje priče.

Ulaz na oba događaja je besplatan, a Nevid teatar će ih prenositi direktno putem svoje Fejsbuk stranice.

Projekat sufinansiraju Grad Banja Luka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂