Oca neće nazivati ovako, već drugim biološkim roditeljem. Šta vi mislite o uvođenju ovih termina?

U bolnici u britanskom Brajtonu, osoblje u porodilištu je dobilo uputstva kako bi trebalo koristiti više rodno neutralne termine, na primjer, odjeljenje majčinske njege sada će se zvati odjeljenje perinatalne njege, a u zavisnosti od okolnosti, koristiće se i fraze poput “roditelj, drugi biolološki roditelj”, umjesto otac i “rađajući roditelj” umjesto majka.

U dokumentu se ističe kako osoblje ne bi trebalo da prestane da koristi termine poput “žena” ili ostale riječi vezane za majčinstvo, nego bi trebalo da obrati pažnju na to da dodaju riječi poput “osobe” i ostale inkluzivnije riječi i zamjenice.

Obraćanje pacijentima u skladu s njihovim identitetom

“Rodni identitet može biti izvor diskriminacije i nejednakosti u zdravstvenoj njezi. Svjesno koristimo riječi ‘žena’ i ‘osoba’ zajedno kako bi pokazali da smo posvećeni borbi protiv nejednakosti za sve one koji koriste naše usluge. Kao zdravstveni radnici u porodilištu, usmjereni smo prema tome da povećamo pristup našim uslugama i poboljšamo ishode za sve marginalizovane grupe. Žene su često ‘zakinute’ u zdravstvu, kao i trans osobe i one koje se opredjeljuju binarno. Takođe, svjesni smo da je u našem opšteprihvaćenom narativu i javnom diskursu prisutan biološki esencijalizam i transfobija, pa nastojimo da zaštitimo naše trans i ne-binarne klijente i radnike od dodatnog opterećenja zbog promjene terminologije, shvatajući koliko to može imati velik uticaj na psihološku i emotivnu dobrobit. Priznavanje kulturološkog konteksta u kojem se naša usluga odvija je ključna kako bi životi trans i ne-binarnih osoba bili sigurniji”, navodi se u uputstvima porodilišta.

Izjavu su dodatno objasnili na Tviteru, gdje ističu kako se nipošto ne zabranjuju termini majka, majčinstvo ili otac, nego kako će osoblje dobiti uputstvo da “koriste jezik koji odražava identitet pacijenta”.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂