Vakcinacija zaposlenih u kovid odjeljenjima u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj do sada je završena, te se očekuje dolazak novih količina vakcina, kako bi se proces vakcinacije nastavio u skladu sa Planom vakcinacije protiv virusa korona.

Ovo je danas rekao ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić tokom razgovora sa sa ambasadorom Johanom Zatlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH.

Na sastanku je razgovarano o mjerama koje su u Republici Srpskoj preduzete povodom pojave SARS-CoV-2 virusa, sa naglaskom na napore koji se preduzimaju da se obezbijedi vakcinacija.

Šeranić je naglasio i da Republika Srpska u narednim fazama vakcinacije planira da primijeni protokole organizacije koji se već uspješno koriste u Srbiji.

Zatler je poručio da je pandemija virusa korona jedan od najvećih izazova sa kojim se suočava kako čitav svijet, tako i BiH, te da je proaktivan i koordinisan pristup u globalno otežanim okolnostima djelovanja prijeko potreban.

On je podsjetio da je Evropska unija od početka pandemije izdvojila sedam miliona evra pomoći u vidu medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u BiH, uključujući zdravstvene ustanove Republike Srpske.

Šeranić i Zatler su se složili i da Evropska unija može pružiti značajnu podršku procesu vakcinacije omogućavajući nabavku dijela potrebne opreme i vakcina, te da Republika Srpska može da računa i na takvu podršku.

Šeranić je zahvalio ambasadoru za donacije u medicinskoj i zaštitnoj opremi koje je u proteklih godinu dana Evropska unije uputila zdravstvenom sistemu u Republici Srpskoj, podsjetivši da su one distribuisane bolnicama i domovima zdravlja.

Na sastanku je bilo riječi i o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, a Šeranić je ocijenio da su trenutni indikatori epidemije dobri, te je izrazio nadu da će se, uz vakcinaciju, biti u prilici da se epidemija još bolje kontroliše u toku ove godine.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂