Oblik trudničkog stomaka je kod svake žene drugačiji, a mi smo za vas izdvojili nekoliko primjera u kojima ćete se možda prepoznati.

Svaki trudnički stomak je drugačiji, jedinstven, kao i žena koja ga nosi i bebica koja u njemu raste. Iako postoji mit da, ukoliko nosite visoko ili nisko, imate okrugao ili pak šiljast stomak, to može ukazivati da ćete dobiti djevojčicu ili dječaka. To se pokazalo kao neistina, iako su naše bake u to vjerovale, jer je to nekada bio jedan od načina da se otkrije pol djeteta.

Razlozi za različite oblike stomačića često su pitanje majčine građe. Mi smo izdvojili za vas nekoliko modela ženske muskulature od kojih oblik stomaka može da zavisi.

Mame sitnije građe

Ako ste sitne i nježne građe, dijete nema toliko mnogo mjesta za širenje kao kod krupnijih žena. Zato se kod ovih mama stomačić prije pokaže i obično je više isturen prema naprijed.

Mame s malom karlicom

Kod žena s malom karlicom, dijete se pred kraj trudnoće ne može lijepo smjestiti – tako da mu glava bude na dnu karlice. Zato stomačić ostaje visoko i raste ka naprijed.

Mame koje imaju deformitet kičme

I držanje utiče na oblik stomaka! Kod žena koje imaju deformitete kičmenog stuba (isturena zadnjica i stomačić), odnosno imaju pomalo patkasto držanje, stomak se automatski isturuje prema naprijed i djeluje veći.

Mame koje treniraju

Ako su trbušni mišići čvrsti i žena je u dobroj formi, stomak se neće tako jako istaći kao, na primjer, kod žene koja nije u formi. Važno je i koliko plodove vode okružuje dijete. Ona varira od 300 do 1500 ml, pa se razlika svakako odražava i na veličinu stomaka.

Mame koje su već rađale

Kod žene koja je već rađala stomak će biti sve niži, ali i sve okrugliji. Naime, trudnoćom se mišići materice, trbušni mišići i cjelokupno stomačno tkivo rastežu. Zbog toga tkivo žene koja je rađala više nikada neće biti tako čvrsto kao prije.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂