U toku proljeća ili na ljeto na Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” započeće “utopljavanje” ili Projekat energetske efikasnosti cijelog objekta, rekao je za “Nezavisne” Vladimir Kajkut, direktor ove ustanove.

Prema njegovim riječima, Dom je konkurisao i prošao na zajedničkom Projektu energetske efikasnosti UNDP-a i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

“Kompletna zgrada, odnosno svih šest lamela našeg doma će u toku proljeća ili ljeta dobiti novu stolariju, fasadu i krov, što će mnogo značiti i uticati na veću toplotu naše ustanove”, kazao je Kajkut.

Istakao je da će nakon što se završi ovaj projekat imati puno bolje uslove u ovoj ustanovi, te puno manje gubitka energije tokom zimskih mjeseci kada je najhladnije.

“Ovo je najveći prioritet naše ustanove jer ovdje žive djeca i omladina 24 časa dnevno i imaće mnogo bolje uslove. Objekat Doma ‘Rada Vranješević’ napravljen je još 1974. godine i od tada nije ‘utopljavan’, tako da znamo koliko je ovako nešto potrebno”, naglasio je Kajkut.

Kada je u pitanju ova ustanova, važno je naglasiti i da je Prihvatilište za djecu u skitnji, što je nova usluga Doma, u toku prošle sedmice dobilo rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS za rad.

“Komisija koja je obilazila novu uslugu prihvatilišta za ovu kategoriju djece prezadovoljna je onim što je vidjela u našoj ustanovi jer ispunjamo sve moguće uslove“, rekao je Kajkut.

Naveo je da sada slijede sastanci s predstavnicima centara za socijalni rad u Banjaluci, ali i opština u njenom okruženju.

“Prezentovaćemo im našu novu uslugu i upoznati ih s tim da je prihvatilište zvanično dobilo rješenje od Ministarstva za rad kao jedino prihvatilište u banjalučkoj regiji, te da ovu kategoriju djece mogu smještati kod nas“, zaključio je Kajkut.

Plan transformacije Doma, osim prihvatilišta, obuhvata savjetovalište za porodice koje su u riziku od izdvajanja biološke djece, uslugu predah, vrtić, resursni centar, dnevni centar “Rastimo zajedno”, te porodičnog saradnika i stanovanje uz podršku.

Javna ustanova Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” jedini je ovakav organizovan oblik socijalne zaštite u Republici Srpskoj i obezbjeđuje socijalno-zdravstvenu zaštitu, vaspitanje i obrazovanje, te osposobljavanje za samostalan život i rad najugroženijoj kategoriji stanovništva.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(nezavisne)