Sigurni smo da će se u vašem špajzu uvijek naći mjesta za nekoliko tegli ovog slatka od cijelih mandarina, božanstvenog ukusa i mirisa.

Potrebni sastojci:

  • mandarine – 1, 5 kg, cijele, male
  • šećer – 1, 1 kg, kristal
  • voda – 500 ml
  • karanfilić – 7 cvetova
  • limuntus – 1 kašičica

Priprema:

Odaberite male mandarine. Zbog toga što se vode kao treća klasa, kora im se ne tretira voskom. Operite mandarine. U šerpu sa debelim dnom stavite cijele mandarine i prelijte ih hladnom vodom. Postavite ih na umjerenu vatru. Ostavite da provri i mjerite 2-3 minute nakon toga.

Vodu izlijte i odmah ulijte novu hladnu vodu. Ponovo se stavljaju na vatru da provre, poslije 2-3 minute, voda se ponovo izliva i treći put se ponavlja isti postupak.

Kada posljednji put voda provri, mandarine postavljamo pod mlaz hladne vode. Ako je neka mandarina raspukla, odstranite je. Izvadite ih iz vode i oštrim nožem odstranite mjesto gdje je bila drška. Taj mali otvor se pravi kako bi pri kuhanju u unutrašnjost mogao da uđe sirup.

U šerpu sipajte vodu po receptu, šećer, cimet i stavite na umjerenu vatru. Rastopite šećer uz miješanje. Stavite mandarine u sirup da se kuhaju na slaboj vatri oko sat, sat i po. Kada prođe to vrijeme, skinite ih sa vatre i ostavite u sirupu 12-24 sata, u početku, kada su tople bez, a kasnije sa poklopcem ili pamučnom krpom.

Sljedećeg dana kuhanje na slaboj vatri produžava, dok se sirup ne zgusne, oko 40-45 minuta. U posljednjih minut-dva, dodajte limontus. Vruće slatko sipajte u suhe i vruće tegle sa širokim otvorom.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂