Gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, danas je predstavio dio drugog izvještaja tzv. „Tima za reviziju“, ocjenjujući ga kao najbizarniji izvještaj koji će ikada biti predstavljen i da je više za rubriku „vjerovali ili ne“.

-Ugostiteljski objekat Akvane koji je u tom momentu dužan preko deset miliona KM, angažuje ugovorom o autorskom djelu ljude da pjevaju, a da oni nisu pjevači. Riječ je o Dragani Ristić, pomoćnici ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske. Ono što je ključno, u ugovoru je navedeno 13.000 KM, a isplaćeno je 17.000 KM – kazao je Stanivuković, ističući da je provjerom u registru Udruženja estradnih radnika ustanovljeno da nema ime Dragane Ristić.

Kako je naveo, takođe i njena majka Jevrosima isto je imala ugovor o honoraru za pjevanje na iznos od 2.000 KM, a da joj je isplaćeno 10.000 KM.

-Ljudi su u Akvani pjevali, a da se nikad nisu time bavili. To jeste kriminal, potkrijepljen papirima i dokumentima. Sve je to rađeno u periodu kada Akvana propada i grca u dugovima. Neko je osmislio prevaru i smišljao kako da uzme pare građana. Znate li koliko je to nečijih rata kredita, boračkih ili dječijih dodataka – naveo je Stanivuković.

Govoreći o drugom slučaju iz izvještaja „Tima za reviziju“, ocjenjujući ga takođe bizarnim, gradonačelnik je naveo da je Akvana po fakturi od četiri miliona KM isporučila svom najvećem dužniku keternig, za koji je navedena nevjerovatna količina sastojaka.

-Navedeno je da je za keternig utrošeno 1.200 kilograma brašna, deset kilograma „Nutele“, 32 šunkarice, 45 kilograma drugog mesa. U prevodu, riječ je o 25.000 kiflica. To je dovoljno da se nahrani vojska. I sve je to urađeno u decembru u toku trajanja epidemioloških zabrana – kazao je Stanivuković, ističući da je i sam kuvar u Akvani potpisao izjavu da to nikad nije ni naručeno ni isporučeno.

Gradonačenik je kazao da su to fiktivni troškovi i lažno knjiženje.

Počinjen je legalan kriminal, pred smjenu bivšeg rukovodstva. Ako poslije ovih stvari, gosti Gradske uprave i  javnih preduzeća ne budi Tužilaštvo i policija onda ne znam kada će – istakao je Stanivuković.

Najgora stvar u ovom izvještaju, kako je ocijenio gradonačelnik, odnosi se na „krađu gradskog zemljišta“.

-Najviše se ježim na takve stvari, da neko uzima gradsko vlasništvo i na njemu nešto sagradi. Riječ je o ugostiteljskom objektu koji je nelegalno sagradio Mile Radišić i njegovi na lokaciji kod restorana Kajak. Prema regulacionom planu ovdje je predviđeno zelenilo, a ne objekat. U vlasničkoj strukturi je precizno navedeno da je to gradsko zemljište – pojasnio je on.

Kako je naveo, restoran će biti porušen, čime će biti poslata i poruka svima onima koji su tako radili.

-Znam da nisu vidjeli bilborde, a sad ni kafiće ni restorane. Ko je to vodio Grad, onaj ko dobro ne vidi – upitao je Stanivuković.

On je podsjetio da je Grad tražio da prečešlja i zgradu u tzv. „Picinom parku“ i da nije dobio dozvolu.

-U slučaju ovog ugostiteljskog objekta je naša ingerencija i imamo rješenje o rušenju, uložena je žalba nadležnom ministrastvu ali poručujem da me u tom procesu niko neće zaustaviti – kazao je Stanivuković.

Dodao je da je to pravda za porodicu Vulić i sve Banjalučane koji su se borili za „Picin park“.

-Izgradićemo sistem, grad koji neće razlikovati čiji si, ko si, kako se zoveš i prezivaš. Ili radiš pošteno ili nećeš raditi u ovom gradu – zaključio je gradonačelnik.

Veći dio izvještaja koji je „Tim za reviziju“ spremio za februar, biće predstavljen u nedjelju, 7. marta.

Video sa današnje gradonačelnikove konferencije za novinre možete pogledati na Fejsbuk stranici Grada na linku OVDJE.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂