Gradonačelnik Draško Stanivuković, predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare izvještaj „Tima za reviziju“.

-Grad je uputio urgenciju Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske da odgovori na neosnovanu žalbu Mile Radišića, po kojoj on traži odlaganje izvršenja rušenja nelegalno izgrađenog ugostiteljskog objekta na gradskom zemljištu, kazao je gradonačelnik Stanvuković.

-Ministarstvo ne može da odgovori ništa drugo osim da je neosnovana žalba, jer smo dali dokaze da je to gradsko zemljište, da je regulacionim planom predviđeno zelenilo i da niko nema pravo da na gradskom zemljištu gradi ugostiteljski objekat – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Službena traka kojom će objekat biti ograđen biće postavljena u četvrtak, a kako je naveo gradonačelnik – lokal pored „Kajaka“ više neće moći da radi sve do konačnog rušenja.

Kako je naveo, odbijen je zahtjev za legalizaciju ovog objketa s obzirom na to da je sagrađen poslije 2018. godine što se prema zakonskim procedurama i ne može legalizovati.

-Sve ove aktivnosti su samo protiv ovakvih pojava i poruka je da u Banjoj Luci nema privilegovanih – naveo je on.

U okviru današnjeg predstavljanja izvještaja „Tima za reviziju“, gradonačelnik je naveo da je frapantna činjenica da u velikom sporu protiv „Novoteksa“ koji je tužio „Akvanu“ zbog duga od 2,2 miliona KM, „Akvanu“ nije zastupala advokatska kancelarija kao u ranijim slučajevima, nego sam direktor.

Kako je kazao, nije uložena ni žalba nego je bivši direktor „Akvane“ samo prihvatio taj dug.

-Mi smo došli do saznanja da je taj dug fiktivan –  naglasio je on.

U „Akvani“ je, kako je naveo, nestao i ekspres restoran, koji je naveden u inventurnom listu. Po novom popisu, nema ovog restorana koji je plaćen oko 100.000 KM.

Takođe, sadašnji direktor u popisnom listu uočio je da je navedena klima, plaćena 1.700 KM, ali koje nije bilo.

-Međutim, čim je direktor počeo da traži klimu, ona se pojavila ispred ulaznih vrata skladišta. Tako da se nadamao da će se pojaviti i ekspres restoran koji sada tražimo – naglasio je Stanivuković.

Gradonačelnik je danas naveo da je sporan i neplaćeni račun od 1.500 KM koji je u „Akvani“ napravila Dragana Ristić, pomoćnik ministra za trgovinu i turizam u periodu kada je „pjevala u Akvani“.

„Tim za reviziju“ ustanovio je, prema gradonačelnikovim riječima, i brojne nepravilnosti na krovu Banskog dvora, čija je obnova plaćena 600.000 KM.

-Obnovljeni krov je već pokrpljen, lijepljen i ne liči na krov jednog spomenika kulture. U ovom trenutku, nema tehnički prijem, nema upotrebnu dozvolu. Snjegobrani su plaćani po nerealnim cijenama i samo na toj stavci je uzeto 25.000 KM – naveo je on.

Dodao je da je prethodni bakarni krov koji je skinut i čija je procijenjena vrijednost 103.000 KM, takođe nestao i nigdje nije naveden u tenderskoj dokumentaciji.

-Zbog nedostataka, ovakav krov nije energetski efiksan zbog čega se ne mogu dobiti ni potrebni atesti. Odmah po svim saznanjima, uspjeli smo dan pred istek roka produžiti garanciju i firma koja je izvodila radove na Banskom dvoru dužna je da otkloni sve nepravilnosti – naveo je Stanivuković.

Novi izvještaj „Tima za reviziju“, kako je najavljeno – biće predstavljen javnosti već krajem ove sedmice.

-Došlo je vrijeme u kojem će svi ljudi imati jednaka prava i odgovornost. Nema privilegovanih i zato služe i ovi izvještaji – zaključio je Stanivuković.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂