Sleeping Twin Baby Girls

Jeste li primijetili koliko parova dobija blizance u posljednje vrijeme? Ovo je slučaj u cijelom svijetu, a objašnjenje za ovu neobičnu pojavu postoji.

U svijetu se rađa više blizanaca neko ikada ranije, potvrdili su istraživači. Svake godine se u svijetu rodi 1,6 miliona blizanaca, a jedno u četrdeset dvoje djece je rođeno kao blizanac.

Uslijed odgođenog rađanja djeteta i korišćenja medicinskih tehnika poput IVF-a, broj blizanaca se povećao za trećinu od osamdesetih godina prošlog vijeka. Međutim, to bi moglo da se promijeni, jer fokus prelazi na jednu bebu po trudnoći, što je ujedno i manje rizično.

Vrhunac u broju rođenih blizanaca je dosegnut zbog velikog povećanja u svim regijama u proteklih 30 godina. U Aziji je zabilježeno povećanje od 32 posto, a u Sjevernoj Americi od 71 posto.

Istraživači su informacije o blizancima prikupili iz 165 zemalja između 2010. i 2015. godine, te su ih uporedili s podacima iz perioda između 1980. i 1985. godine.

Broj blizanaca na hiljadu porođaja je sada posebno visok u Evropi i Sjevernoj Americi, a u svijetu je povećan sa 9 u 1.000 porođaja na 12.

Broj blizanaca u Africi je uvijek bio visok i to se nije promijenilo mnogo u proteklih 30 godina, a razlog može biti rast populacije.

U Africi i Aziji se rađa oko 80 posto blizanaca kada je riječ o blizancima rođenim u cijelom svijetu.

Glavni razlozi za povećanje broja blizanaca u Evropi, Sjevernoj Americi i Okeaniji je povećanje upotrebe medicinski potpomognute reprodukcije od sedamdesetih godina prošlog vijeka. Svoju ulogu imaju i odluke žena da osnivaju porodice u starijem životnom dobu, povećana upotreba kontracepcije i niska plodnost.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂